NAJAVIO PREMIJER

U Budžetu BPK Goražde planirano pola miliona KM za sanaciju deponije Šišeta

16.01.2024. 15:25 / Izvor: Akta.ba
gorazde

Premijer Edin Ćulov naglašava da je ovaj problem isključiva nadležnost Grada Goražde, ali da je BPK spreman pomoći.

Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde u budžetu za ovu godinu planirala je sredstva u iznosu od 500.000 KM za sanaciju nelegalne deponije Šišeta u Goraždu.

Premijer Edin Ćulov naglašava da je ovaj problem isključiva nadležnost Grada Goražde, ali da je BPK spreman pomoći da se ovaj višegodišnji gorući problem konačno riješi.

"Mi smo spremni pomoći u sanaciji postojeće divlje deponije Šišeta a jedini uslov je da Grad Goražde pokaže dobru volju i načini prve korake u cilju konačnog rješavanja najvećeg problema u kantonu. Bez izmještanja sadašnje deponije Šišeta na drugu lokaciju ništa se ne dobija", izričit je Ćulov.

Napominje da je za sanaciju postojeće deponije potrebno mnogo više novca.

"Prema preliminarnim podacima koje imam a na bazi projekta koji sam samoinicijativno radio s određenim stručnjacima, na postojećoj deponiji Šišeta ima oko 40.000 kubika smeća, a za njenu sanaciju u toku godinu dana trebalo bi preko dva miliona KM", istakao je on.

Smatra da je, nakon što se smeće odveze na planiranu deponiju Trešnjica, lokalitet sadašnje deponije Šišeta potrebno detaljno urediti.

"Jedna od ideja mene kao premijera je da iskoristimo priliku tokom gradnje brze ceste i tunela, i da nakon sanacije lokalitet deponije Šišeta zatrpamo do vrha. Potrebno je oko 140.000 kubika zemlje, ukoliko stignemo sanirati deponiju i idealno bi bilo onaj lokalitet urediti i napraviti određeni sadržaj", mišljenja je Ćulov.

Dodao je da je BPK Goražde spreman izdvojiti i dodatna sredstva ukoliko kod Gradske uprave Goražde, kako je kazao, prepoznaju dobru volju za konačno rješavanje ovog problema.

Gradsko vijeće Goražda krajem protekle godine stavilo je van snage Odluku o određivanju lokacije za privremeno odlaganje čvrstog komunalnog otpada na području Goražda, donesenu još 2010. godine. Međutim, problem je dodatno usložnjen jer gradske vlasti nisu precizirale kada će se smeće početi odvoziti na drugu lokaciju.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća (JKP) “6. mart” Goražde Haris Šalo naglasio je da je zatvaranje deponije složen zadatak kojim će se vlasti definitivno morati pozabaviti u ovoj godini.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović potvrdio je da odluka vijeća u praksi znači da na postojećoj deponiji u Šišetima neće biti odlaganja smeća uz napomenu da se radi na pripremi prijedloga nove odluke o odlaganju otpada na lokaciji Trešnjica, najavivši da će se ona pred vijećnicima naći vrlo brzo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti