UDAR NA SLOBODU MEDIJA

Mete su iscrtane, novinari se s razlogom plaše

11.03.2023. 09:53 / Izvor: CIN
cin novinari

Novinari koji su javno kritikovali prijedlog vlasti u Republici Srpskoj o kriminalizaciji klevete postali su mete uvreda i napada.

Ogrebotine na automobilima banjalučkih novinara Aleksandra Trifunovića iz "Buke" i Nikole Morače iz "EuroBlica" osvanule su 9. marta, nakon iscrpne kampanje vlasti u Republici Srpskoj (RS) u sklopu uvođenja novog seta zakona koji uključuje kriminalizaciju klevete.

Iako nemaju dokaza da je napad posljedica kampanje, novinari kažu da oštećenja na svojim automobilima ne mogu promatrati van tog konteksta. Oni smatraju da se tako željela poslati poruka cijeloj medijskoj zajednici koja se pobunila protiv nedemokratskih izmjena zakona, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

"Da, bojimo se da se neće završiti na ovome", upozorava predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić kojeg je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dan prije nego što su izgrebani automobili njegovih kolega, označio kao "spodobu" jer se protivi novom zakonu.

PLANIRANE VISOKE KAZNE

Vlada RS-a je je početkom marta 2023. usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. Predviđene su i kazne u rasponu od pet do 120 hiljada KM.

Dodik je promjenu najavio još krajem prošle godine i od tada u medijima često zastupa ograničavanje medijskih sloboda. Tako je bilo i 8. marta kada je svojom izjavom označio nepodobne novinare.

"Stavićemo na dnevni red i ovaj zakon o izmjenama Krivičnog zakonika. Mislim da oni koji su prekardašili u tome da stvaraju jednu nepovoljnu atmosferu. Žele da nametnu i da sebe odbrane, kao što je onaj Vukelić i neke druge spodobe koje ovdje godinama lažu", kazao je Dodik.

Vukelić etiketiranje novinara posmatra u kontekstu ambijenta koji se stvara još od 2006. godine i dolaska na vlast koalicije predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata, upozoravajući da situacija postaje sve gora i gora.

"Ovo je cijeli koncept gušenja medija. Još uvijek nam je svjež u sjećanju pokušaj atentata na Vladimira Kovačevića. (…) Stvara se otpor kroz zakone, kroz odnose prema novinarima, postupanje policije, oduzimanje telefona bez sudske naredbe, privođenje", smatra Vukelić.

Sličnog su stajališa i njegove kolege Nikola Morača i Aleksandar Trifunović koji upozoravaju da je stvorena atmosfera linča i da su ciljano odabrani kao mete da bi se uputila poruka cjelokupnoj medijskoj zajednici.

"Kolega Trifunović i ja nismo nešto imali zajedničkih tema. Ja radim crnu hroniku, on radi te šire društvene teme. A ovo što se desilo, jedina poveznica je to što smo komentarisali uvođenje zakona, odnosno kriminalizaciju klevete", kazao je Morača.

"Jednostavno smo bili dobra opcija za pokazati poruku medijskoj zajednici, a ne samo nama dvojici. Nikoli je oduzet nedavno telefon. Vrlo je često ovih dana bio u medijima. Ja sam preko tridesetak izjava i intervjua dao na temu novog zakona o kleveti", navodi Trifunović.

Uznemirila su ih, kako kažu, oštećenja na automobilima, ali ih je dodatno uznemirilo kada su shvatili da se to istovremeno desilo obojici.

"Nismo dotad nijedan imali taj nivo uznemirenosti. Tek tad smo shvatili da smo targetovani", kaže Trifunović.

ISTRAGA SLUČAJA

Prije nego što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zvanično pokrenuli istragu, Dodik je izjavio da ima indicija da su novinari sami inscenirali aktivnosti. Trifunović je u tom trenutku davao izjavu u policiji.

"Ja sam u tom trenutku razgovarao sa šefom istrage. Pitao sam ga: ‘Jesmo li mi osumnjičeni? Ja sad vidim vijest dok pričam s Vama šta je rekao predsjednik Republike Srpske.’Čovjek je samo odmahnuo rukom i rekao: ‘Aleksandre, istraga još nije ni počela."

U Policijskoj upravi Banja Luka su za CIN kazali da njihovi službenici još rade na rasvjetljavanju događaja, ne želeći da se upuštaju u komentarisanje je li izjava Dodika motivisana saznanjima iz policijske istrage.

Siniša Vukelić smatra da je nevjerovatan nivo špekulacija, podmetanja i spremnosti Dodika da optužuje novinare koji su oštećeni i koji su zabrinuti za svoju porodicu.

"Nevjerovatno je da on optužuje oštećenu stranu da je sama sebi to uradila. To pokazuje do koje mjere je on spreman ići da odbrani neodbranjivo i da na bilo koji način sprovede ono što je mislio, a to je potpuna kontrola medija", kaže Vukelić.

Upitan strahuje li da bi Dodikova izjava mogla ili trebala usmjeriti tok istrage, Trifunović odgovara da vrlo lako mogu naći nekog očajnog i nagovoriti ga na bilo šta.

"Mi u haustoru imamo kamere. Ne tražim alibi, ali jasno je kad sam ja ušao u stan, kad je Nikola ušao u stan. Sve je lako provjeriti", istakao je Trifunović.

Na isto pitanje bi li Dodikova izjava mogla ili trebala preusmjeriti tok istrage, Morača odgovara: „Sve je moguće.“

Njegov odgovor ponukan je iskustvom s kraja februara kada je u policiji davao izjavu u svojstvu osumnjičenog zbog tekstova koje je objavljivao u dnevnim novinama Blic.

Na pitanje kako smo došli u situaciju da je novinar postao veći problem od ljudi koje tretira svojim pisanjem, Morača odgovara da i dan-danas to sebe pita.

"Jedini odgovor koji se nameće je da im je bio cilj doći do tog telefona na bilo koji način. Ali, eto, došli su na taj, nazovimo ga, legalni način", zaključio je Morača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti