APIF prezentovao podatke:

U RS do sada predato 19.461 finansijskih izvještaja

11.03.2023. 10:49 / Izvor: SRNA
APIF

Poslovni subjekti u Republici Srpskoj - privredna društva, preduzetnici i druga pravna lica do sada su predali 19.461 finansijski izvještaj.

Poslovni subjekti u Republici Srpskoj - privredna društva, preduzetnici i druga pravna lica do sada su predali 19.461 finansijski izvještaj i to nije konačan broj, izjavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ Goran Bobar.

S obzirom na to da je istekao zakonski rok za predaju finansijskih izvještaja za prošlu godinu svih poslovnih subjekata u RS, Bobar je napomenuo da je će oni i u narednim danima predavati ove izvještaje, ali uz plaćanje i određenih penala koji iznose 50 odsto cijene. 

Bobar je pojasnio da to znači da ovo nije konačan broj izvještaja, jer su, poređenja radi, poslovni subjekti lani predali 19.625 navedenih izvještaja. 

"To nam daje za pravo da tvrdimo da ćemo ove godine imati znatniji rast broja predatih završnih računa. Razloge za takvo nešto možemo tražiti u većem broju novoregistrovanih subjekata u prošloj godini, ali i u kontrolama Poreske uprave kojima su prethodile naše analize, a u kojima smo utvrdili da u Republici Srpskoj aktivno posluje više od 1.200 poslovnih subjekata koji ne predaju završne račune", rekao je Bobar na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je precizirao da je o konačnom broju izvještaja još rano govoriti, ali da je njihova zakonska obaveza da Ministarstvu finansija do 31. marta dostave konačnu analizu poslovanja privrede Srpske, koja će biti predstavljena na drugoj Poslovnoj konferenciji APIF-a, zakazanoj za 4. april u banjalučkom Banskom dvoru. 

Rukovodilac Službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević rekao je da je u prva dva mjeseca ove godine u RS  osnovano 207 poslovnih subjekata, ili za 49 više u odnosu na isti period lani. 

"Sa druge strane, ugašeno ih je 45, dok je u istom periodu lani ugašeno 56 navedenih subjekata. Tokom ove godine pokrenuto je 19 stečajnih postupaka, a ukupni broj likvidacionih postupaka ove godine iznosio je četiri", rekao je Blagojević. 

On je naveo da je najviše novoosnovanih firmi u ovoj godini bilo u Banjaluci - 94 i u Bijeljini 22. 

"Od početka godine najviše subjekata osnovano je za proizvodnju električne energije - 28", rekao je Blagojević. 

Blagojević je naveo da je samo u februaru ove godine bilo ukupno 38 stranih ulagača koji su osnovali 35 poslovnih subjekata, a najviše ih je bilo iz Srbije - 16, Slovenije 13, a Kine tri. 

On je na planu stare devizne štednje ponovio da je otvoren novi rok za njenu verifikaciju i to od 1. februara ove godine, a traje do 29. februara 2024. 

"Odnosi se na novac koji je bio deponovan u bankama na teritoriji BiH, a čija obaveza vraćanja je prenesena na Srpsku. Ukupno je evidentirano da je riječ o iznosu 774,9 miliona KM. Do ovog roka bilo je verifikovano 673,7 miliona KM. Ostalo je neverifokovanih oko 101,2 miliona KM. Od 1. februara do danas je verifikovano 438.000 KM od 65 štediša iz Republike Srpske", rekao je Blagojević. 

Blagojević je pozvao sve koji imaju staru deviznu štednju da je ovim putem verifikuju u poslovnicama APIF-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti