Podrška projektima

3 miliona KM za najuspješnije lokalne samouprave

14.03.2023. 15:37 / Izvor: Akta.ba
projekti

Na događaju održanom danas u Sarajevu najuspješnijih 10 općina/opština i gradova dobili su nepovratna sredstva namijenjena realizaciji prioritetnih projekata čija je ukupna vrijednost gotovo tri miliona KM.

Na događaju održanom danas u Sarajevu najuspješnijih 10 općina/opština i gradova dobili su nepovratna sredstva namijenjena realizaciji prioritetnih projekata čija je ukupna vrijednost gotovo tri miliona KM.

Ove lokalne samouprave su ostvarile najbolje rezultate u implementaciji aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS), kojeg primarno finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. PIPLS projekat ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje imovinom i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

undp

Ukupna vrijednost projekata je 2,9 miliona KM od čega će 860.000 KM sufinansirati Švedska i UNDP, a ostatak sredstava će investirati same lokalne samouprave.

Mario Vignjević, predstavnik ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini je kazao da je to rezultat rada i zalaganja.

"Nepovratna sredstva dodijeljena danas najuspješnijim lokalnim samoupravama rezultat su njihovog zalaganja i rada u svim važnim oblastima pružanja usluga svojim stanovnicima", rekao je.

Ovi prioritetni projekti su definirani u lokalnim razvojnim strategijama samih općina/opština i gradova. Tokom događaja su predstavljeni svi projekti koji će dobiti finansijsku podršku kroz PIPLS projekat, a čija će implementacija unaprijediti kvalitet života u lokalnim zajednicama.

Stephen Kinloch, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH je kazala da se radi o zapaženim rezultatima.

"Lokalne samouprave čiji su predstavnici danas prisutni postigle su zapažene rezultate u unapređenju ključnih oblasti upravljanja na lokalnom nivou i pokazale da im je primarni cilj unapređenje javnih usluga u svakodnevnom životu građana", poručila je Stephen.

Nagrađene lokalne samouprave su Tešanj, Banja Luka, Novo Sarajevo, Teslić, Orašje, Gradiška, Han Pijesak, Trebinje, Tuzla i Lukavac.

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj je istakao značaj PIPLS projekta.

"Aktivnosti koje je Općina Tešanj poduzela u sklopu PIPLS projekta, poput unapređenja opštih akata za upravljanje imovinom i evidencije imovine u vlasništvu Općine, imat će dugoročnu korist za sve naše građane", rekao je Huskić.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banje Luke je rekla da dubinska analiza stanja upravljanja imovinom Grada Banja Luka, koja je urađena uz podršku PIPLS projekta, ukazala je Gradskoj upravi na brojne aktivnosti koje mogu preduzeti a koje će ih pripremiti za uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja imovinom i praćenje prihoda i rashoda od nekretnina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti