Najniža penzija 495 KM

Uprkos povećanju penzija, penzioneri u BiH jedva sastavljaju kraj s krajem

15.03.2023. 11:20 / Izvor: Večernji List
Penzija

Svake godine u aprilu, shodno zakonskoj regulativi u Federaciji Bosne i Hercegovine, vrši se usklađivanje penzije na temelju parametara indeksa potrošačkih cijena i bruto domaćih proizvoda.

Svake godine u aprilu, shodno zakonskoj regulativi u Federaciji Bosne i Hercegovine, vrši se usklađivanje penzije na temelju parametara indeksa potrošačkih cijena i bruto domaćih proizvoda. Zbir 50 posto visine povećanja ta dva parametra dat će konačan postotak usklađivanja penzija. U Federalnom Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu kako će on najvjerovatnije iznositi oko 15 posto, no tačan podatak znat će se 15. aprila. Kako preživljavaju penzioneri i koliko su, zbog inflacije, ova usklađivanja skromna i nedovoljna?

84-godišnji Amanulah Kajtaz nekada je radio kao kontrolor na helikopterima u mostarskom Sokolu i kaže imao je pristojan život. U mirovini je već godinama. Bez financijske pomoći djece danas bi, kaže, živio teško.

"Uuu i to kako teško, i to kako teško, ali pomognu pa.. Ja i žena penziju ukupno imamo oko hiljadu maraka, e sad gledajte, nas dvoje u kući sami, struja, drva, hrana da i ne govorimo, ali eto uz pomoć djece, pomažu, dobro je", priča nam ovaj penzioner. 

Najniža mirovina trenutno iznosi 495 KM, zajamčena 590 KM, a prosječna 690 KM. Federalno ministarstvo trgovine objavilo je nedavno kako je zabilježena godišnja inflacija od 17,6 %. Što umirovljenicima znači povećanje od 15% koje se uskoro očekuje?

"Iskreno govoreći, na prvi pogled čini se da je to veliki procenat, međutim, kako divljaju cijene i kako hara inflacija to je prema našoj ocjeni nedovoljno i daleko je od toga da može podmiriti elementarne potrebe penzionera", kaže Redžo Mehić iz Saveza udruženja penzionera u FBiH.

U Federalnom zavodu za mirovinsko osiguranje kažu kako će službeni podaci o BDP-u biti poznati koncem ožujka, a točan postotak usklađivanja mirovina sredinom travnja. Također, kažu da će biti isplaćena retroaktivno i razlika akontacijskog usklađivanja od siječnja koji iznosi 11,1 %. 

"15.travnja ćemo znati službene podatke koliko će to biti, očekivanja su da to bude 15% pa će se onda početkom 5. mjeseca, kad bude isplata mirovina za travanja, isplatiti uvečane mirovine za travanj, i razlike za ova prva tri mjeseca u odnosu na akontacijski usklađene mirovine i redovite mirovine", navodi glasnogovornik Zavoda za PIO FBiH Tomislav Kvesić.

Iz Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji kažu da će, ukoliko se nastavi trend rasta inflacije i potrošačkih cijena, u skladu sa zakonom, najkasnije u lipnju od Federalne vlade tražiti izvanredno usklađivanje mirovina, jer umirovljenici s ovako niskim mirovinama, upozoravaju, neće moći živjeti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti