Slučaj raspirator

"Srebrena malina" kvalifikovana za nabavku respiratora, nije prekršen nijedan zakon

15.03.2023. 14:37 / Izvor: Fena
srebrena malina

Avdibegević navodi kako izvedeni dokazi jasno pokazuju da zakonske odredbe nisu prekršene.

Advokatica Mirna Avdibegović, braniteljica trećeoptuženog Fikreta Hodžića, izjavila je danas nakon okončanja ročišta na suđenju u 'slučaju Respiratori', kako smatra da angažiranjem njenog branjenika, odnosno firme „F. H. Srebrena malina“ u vezi s nabavkom respiratora nije prekršen nijedan važeći propis.

Referirajući se na novinarski upit u tom kontekstu Avdibegević navodi kako izvedeni dokazi jasno pokazuju da zakonske odredbe nisu prekršene.

U sklopu argumentacije te tvrdnje pozvala se na svjedočenje osobe/vlasnika firme koja se, također, prethodno nije bavila prometom medicinskih sredstava. 

"Poslovanje 'F. H. Srebrena malina' povezala sam s  poslovanjem drugih firmi koje je Tužilaštvo izvelo kao dokaze, odnosno kao primjer kako je trebalo to da se čini", kazala je Avdibegović, podsjećajući kako se u tom pogledu referirala na iskaz svjedoka koji je vlasnik i zastupnik pravnog lica ' Cubucus d.o.o.'.

Ocijenila je kako se radi o apsolutno identičnoj situaciji, navodeći kako se nijedno od tih pravnih lica (ni Cubicus, ni Srebrena malina, op.a.) prethodno nije bavilo prometom medicinskih sredstava i opreme.

"Nijedno od tih pravnih lica prilikom slanja ponude i zaključenja ugovora nije bilo registrovano za tu djelatnost. U suštini sve okolnosti su bile identične, i oba ta pravna lica su se u okolnostima pandemije odučila za to poslovanje kako bi proširila svoju djelatnost", precizirala je Hodžićeva braniteljica.

Dodala je kako je uvjerena da su novinari u svom istraživačkom radu došli do podataka da su brojna druga pravna lica, koja se ranije nisu bavila spomenutom djelatnošću u vanrednim okolnostima (nakon proglašenja pandemije) proširila vlastitu djelatnost.

"Pojasnila sam i da su svjedoci uz Agencije (Agencije za lijekove i medicinska sredstva, op. a.), ali i sudovi, privredni u Banjoj Luci i Bijeljini dali odgovor da pravno lice prvo treba biti upisano u registar kod Agencije da da bi se tek naknadno moglo upisati njihova djelatnost u registar suda", navela je Avdibegović.

Kazala je, istovremeno, da u tom pogledu ništa sporno nije bilo, navodeći da Tužiteljstvo svoje tvrdnje nije dokazalo, te najavljujući da će u nastavku završne riječi osvrnuti na sve dokaze.    

Završnim riječima drugooptuženog Fahrudina Solaka i njegove odbrane te odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića u Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, čiji se akteri terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju  optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti