Otvorena prva eComm konferencija

BiH prati svjetske trendove - Sarajevo danas centar "eCommerce industrije"

16.03.2023. 10:16 / Izvor: Akta.ba
ECOMMERCE

Prva konferencija o eTrgovini u BiH pod nazivom "Let's do eCommerce" zvanično je otvorena jutros u Sarajevu.

Prva konferencija o eTrgovini u BiH pod nazivom "Let's do eCommerce" zvanično je otvorena jutros u Sarajevu. Na jednom mjestu se okupilo više od 250 ključnih igrača na eTržištu u BiH koji će analizirati najnovije industrijske trendove, te načine unapređenja ovog brzorastućeg sektora u BiH i regionu.

Konferenciju je otvorio Jasmin Marić, trenutni predsjednik Asocijacije za internet trgovinu “eComm” u BiH.

"Jako mi je drago što imam priliku da otvorim prvu konferenciju eCommerca u BiH uglavnom zato što sam proteklih petnaest godina temu online trgovine uvijek imao na marginama raznih drugih konferencija. Konačno imamo jednu jedinstvenu priliku da se na konferenciji svi koji smo akteri online trgovine u BiH sretnemo, družimo i razmjenimo iskustva", rekao je Marić.

Ideju da pokrenu asocijaciju imali su upravo iz motiva da rade na umrežavanju.

"Iskoristit ću priliku da sve posjetioce današnje konferencije koji nisu imali kontakta sa asocijacijom pozovem da se informišu, da posjete naše web stranice i vide kako i na koji način u svom kapacitetu mogu podržati naš rad i naše projekte i uključiti se što više u izradu projekata koje planiramo. Pored umrežavanja drugi cilj jeste promocija eCommerca u BiH i tu kao pojedini, biznisi i kao druge vrste aktera možemo još mnogo toga uraditi. Danas ćemo tokom programa imati panele i priliku da pričamo o razvoju i stanju eCommerca u BiH u proteklom periodu. Izuzetno mi je drago što je protekla godina obilovala različitim projektima između ostalog saradnja sa Nahlom centrom za edukaciju i istraživanje gdje je fokus bio savjetovanje i edukacija trgovaca kada je u pitanju online trgovina", istaknuo je Marić.

konferencija

Na konferenciji se obratila i Chantal Felder, zamjenica direktora za suradnju Ambasade Švicarske u BiH kazavši nešto o incijativama koje Švicarska poduzima u podršci i razvoju eCommerce.

"Zadovoljstvo je biti danas ovdje sa vama na prvoj konferenciji o eCoommerce industriji u BiH i čestitam organizatorima što su ovo omogućili. Poenta eTrgovine su upravo korisnici, a najbolji primjer toga je npr slanje poklona za sve drage ljude koji su daleko od nas i nismo u mogućnosti lično im to uručiti. To je samo jedan od pozitivnih primjera i prednosti eTrgovine.To je zapravo prednost i za kupce i za prodavače. Digitalizacije je također utjecala na naše poslovanje, i zahtjeva da se uključi više aktera i da rade zajedno. Potrebno je da banke, privatni sektor, IT sektori, industrije i vlada rade zajedno kako bi osigurali bolja rješenja za razvoj digitalnog marketinga", kazala je Felder.

Pojasnila je da je pandemija na neki način utjecala na razvoj eTrgovine i prodavačima ponudila neko novo rješenje.

Adnan Delić, ministar privrede u Kantonu Sarajevo je rekao da je ovo veoma važna tema.

"U ministarstvu privrede u protekle dvije godine smo uspjeli da digitalizujemo naše usluge prema našim korisnicima i veoma mi je drago zbog toga. Moguslobodno da kažem da smo mnogo pažnje posvetili IT sektoru i evo vidjeli smo svi da eCommerce i generalno digitalna transformacija u doba pandemije je nešto što je neobilazno i nešto bez čega ne možemo", poručio je Delić.

Istaknuo je da danas eCommerce čini jednu trećinu ukupne svjetske trgovine, a prije pandemije to je bila jedna trećina što znači da se mi moramo tome prilagoditi.

"Izuzetno mi je drago i ponosni smo svi da imamo pojedince koji misle o tome i da sada zvanično imamo organizaciju i asocijaciju koja će se brinuti da BiH prati svjetske trendove kada je digitalizacija poslovanja u pitanju", poručio je.

Organizator konferencije je "eComm" Asocijacija u Bosni i Hercegovini i ona će danas obraditi niz tema koje se odnose na digitalnu ekonomiju, od pretpostavki za razvoj eTrgovine kroz uvođenje eRačuna i eFiskalizacije, do analize prvog istraživanja eCommerce sektora iz perspektive krajnjih kupaca u Bosni i Hercegovini i poređenjem dobijenih rezultata sa aktuelnim stanjem u drugim državam jadranske regije.

Također, biće prezentirani i uspješni primjeri implementacije eTrgovine u Bosni i Hercegovini vođeni poboljšanjima u isporuci kupljenih roba, te inovacijama usmjerenih ka unapređenju zadovoljstva kupaca, kao osnove za kontinuirani rast konverzacija u eTrgovinama.

Konferencija je podržana od Švicarske vlade kroz projekt MarketMakers kao generalnog partnera, te kroz projekat Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu za vanjsku trgovinu (ORF FT) koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uz sufinansiranje Europske komisije i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, te NLB Banka i Swiss EP - Swiss Entrepreneurship Program kao organizacione partnere,  zlatne partnere poput kompanije Mastercard i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, te srebrne partnere poput OLX BiHKorpaVISA i BH Telecoma  i bronzane partnere, uključujući JP BH PoštuCloudCartDatalabGS1 Bosne i Hercegovine i Sport Vision.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti