Neprijatno iznenađeni navodima

Oglasio se BH Telecom o sankcijama Osmici i prisluškivanju političara

16.03.2023. 10:43 / Izvor: Akta.ba
OSMICA

Neprijatno smo iznenađeni navodima iznesenim u saopštenju američkog Ministarstva finansija i trezora u dijelu obrazloženja uvedenih sankcija za Osmana Mehmedagića u kojem se spominje kompanija BH Telecom.

Neprijatno smo iznenađeni navodima iznesenim u saopštenju američkog Ministarstva finansija i trezora u dijelu obrazloženja uvedenih sankcija za Osmana Mehmedagića u kojem se spominje kompanija BH Telecom, saopćeno je danas iz ove kompanije.

"Smatramo svojom obavezom da javnost upoznamo sa zakonskim i regulatornim okvirom u kojem djeluju svi operatori telekomunikacija u BiH, uključujući i BH Telecom. Operatori telekomunikacija, u skladu sa članom 4. Zakona o komunikacijama imaju obavezu da o vlastitom trošku osiguraju održavanje funkcije zakonitog presretanja telekomunikacijskih usluga i/ili djelatnosti koje obavljaju, kao i čuvanje i osiguranje telekomunikacijskih podataka", navode.

Ističu da je obaveza svih telekomunikacijskih operatora da osiguraju sisteme koji će omogućiti provođenje funkcije zakonitog presretanja ovlaštenim agencijama, a sve u skladu sa pozitivnim propisima. 

"Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda", poručuju iz BH Telecoma.

S obzirom na navedeno, pozvali su Ambasadu SAD da što prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sistema BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH jer tvrdnje iznesene u obrazloženju nanose nemjerljivu reputacijsku štetu njihovoj kompaniji.

Podsjećanja radi, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BIH Osman Mehmedagić jučer je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Navedeno je da je tokom obnašanja dužnosti generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

"Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacijsku kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog čelnika povezanog s opozicijskom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS)", navedeno je u izvještaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti