Inspekcijski nadzor

U KS izvršena 51 kontrola i zatečeno 16 neprijavljenih radnika

17.03.2023. 12:39 / Izvor: Akta.ba
porezna uprava

Kontrole su izvršene na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika 'na crno'.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, izvršili su 16. marta na području Kantona Sarajevo 51 inspekcijski nadzor kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, građevinarstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika 'na crno'.

U tim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 16 neprijavljenih radnika, 12 obveznika koji nisu evidentirali promet, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i pet objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je 12 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, od čega je 11 objekata zapečaćeno i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 54.000 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, kako ističu iz PUFBiH,  će se nastaviti i u narednom periodu, te se ,stoga,  pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu 'na crno', te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti