NOVA GENERACIJA KOMPANIJA

NRG i ProCredit Bank: Saradnja koja je proširila poslovne mogućnosti

21.03.2023. 09:01 / Izvor: Akta.ba
NGR

NRG d.o.o. je kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi izgradnjom solarnih fotonaponskih sistema po principu ključa u ruke.

NRG d.o.o. je kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi izgradnjom solarnih fotonaponskih sistema po principu ključa u ruke. Osnovana 2019. godine, NRG pripada novoj  i inovativnoj generaciji kompanija u BiH fokusiranih na razvoj i primjenu novih tehnologija u energetskom sektoru. NRG je svoju tržišnu prednost stekao pionirskim radom na području solarnih sistema i tehnologija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Ova relativno mlada kompanija, koja posluje na području Bosne i Hercegovine i regije, je do danas uspjela instalirati solarne elektrane u ukupnom kapacitetu snage od čak 5 MW, što je impresivan rezultat. 

"Ovo je vrijeme gotovo neograničenih tržišnih mogućnosti kada govorimo o obnovljivim izvorima energije" rekao je Alen Hodžić, generalni direktor kompanije NRG Sarajevo tokom nedavno održane edukacijske sesije Sunčana strana znanja. Pored usluga projektovanja, instalacije i analize na području zaštite okoliša, kompanija je aktivan sudionik u promociji energetske tranzicije Bosne i Hercegovine. 

Saradnja sa ProCredit Bank: Partnerskim odnosom omogućen rast i napredak kompanije

O saradnji sa ProCredit Bankom Hodžić kaže da je ona započela 2021., jer je upravo ProCredit, kao banka usmjerena ka ekološki prihvatljivim projektima, prepoznala njihova nastojanja i inovativan pristup ovom pitanju. Hodžić dalje kaže da su okosnica saradnje projekti obnovljivih izvora energije, konkretnije izgradnje solarnih elektrana. "Izgradili su s nama prije svega jedan partnerski odnos", potvrdio je on. A potvrda dolazi i sa činjenicom da je samo u protekloj, 2022. godini, ova saradnja bila vrijedna više od 5 miliona konvertibilnih maraka. Partnerski odnos sa bankom je NRG omogućio i proširenje ponude i, posljedično, otvorilo opciju prodaje električne energije na tržištu EU. Kombinacija ovoga je NRG u konačnici svrstala na vrijednu i važnu listu brzorastućih kompanija u BiH u 2022. "S otvaranjem tržišta električne energije, počelo je zlatno doba za ovu oblast", poručio je Hodžić onima koji su zainteresirani za sličnu djelatnost. "Ulaganje u solarne elektrane osigurava najbrži povrat investicije u odnosu na sve druge, slične aktivnosti", rekao je, naglasivši da se, ovisno o nekoliko faktora, investicija može isplatiti za 4 do 6 godina, dok je vijek trajanja elektrane 25-30 godina. "Jednostavnom računicom možemo zaključiti da je ovaj tip ulaganja višestruko isplativ", zaključuje Alen Hodžić.

Tržišni lider današnjice: Plasirano 57miliona eura za unapređenje energetske efikasnosti

ProCredit Bank je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini koja već duže vrijeme aktivno podržava svoje klijente u procesu tranzicije prema obnovljivim izvorima energije. Sa stalnim praćenjem tržišnih trendova, banka je svjesna neophodnosti uključivanja privrednih subjekata u procese vezane za Zelenu agendu, dekarbonizaciju i energetsku transformaciju.

U posljednjih nekoliko godina, ProCredit Bank je stekla ogromno iskustvo u ovom području, a zaključno sa 2022. godinom je klijentima u Bosni i Hercegovini plasirala 57 miliona eura kredita namijenjenih unapređenju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Veliki dio ovog iznosa je iskorišten za izgradnju fotonaponskih elektrana, što je rezultat značajnih promjena na tržištu energenata u protekloj godini, ali promjene uslova koje proizvođači moraju ispuniti u skladu sa EU propisima o zaštiti životne okoline.

Ulaganje u obnovljive izvore energije postaje sve isplativije, a potražnja za energijom iz obnovljivih izvora  postaje sve veća. Kao dugogodišnji partner bosanskohercegovačke privrede, ProCredit Bank je iskoristila svoje iskustvo da pomogne klijentima koji su se odlučili, ili su tek u fazi razrade plana, na ovaj korak. Banka nudi sveobuhvatnu finansijsku i tehničku podršku, pomažući klijentima da odaberu projekt koji će njihovim potrebama najbolje odgovarati.

U ovom procesu, banka pažljivo prati energetske potrebe svojih klijenata i podržava ih u smanjenju troškova i povećanju energetske efikasnosti. Osim toga, ProCredit Bank je razvila i finansijske proizvode koji su prilagođeni stvarnim potrebama klijenata koji se odlučuju za ulaganje u obnovljive izvore energije. 

Ukoliko razmišljate o investicijama u obnovljive izvore energije posjetite web stranicu ProCredit Bank www.procreditbank.ba ili pisaljite upit na e-mail info@procreditbank.ba.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti