Poslodavci upozoravaju: Privreda više nema vremena za čekanje

24.03.2023. 07:55 / Izvor: Federalna.ba
udruženje poslodavaca

Rasterećenje privrede i liberalizacija tržišta rada neke su od tema o kojima je raspravljano na 4. proširenoj sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Rasterećenje privrede i liberalizacija tržišta rada neke su od tema o kojima je raspravljano na 4. proširenoj sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH koja je održana u Tešnju. Upućen je apel vlastima da hitno pristupe donošenju Izmjena i dopuna Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, da ažuriraju evidencije nezaposlenih osoba i omoguće uvoz radne snage.

Uz inicijativu o stavljanju van snage Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži na pojedine životne namirnice i onu vezanu uz proširenje primjene granskih kolektivnih ugovora za djelatnost tekstila, kože i obuće te hemije i nemetala, poslodavci su još jednom pozvali vlasti da pred parlamentarce konačno stave njihov prijedlog Zakona o rasterećenju privrede.

"Koji je već sedam godina po nekim ladicama ili parlamentima i nikada nije o tome ni raspravljano. Za to vrijeme mi ostajemo bez radnika, bez radne snage, ostajemo bez konkurentnosti", upozorava Adem Hanić, predsjednik Udruženja poslodavaca TK-a.

Poslodavci i dalje insistiraju na prijedlogu Zakona o izmjeni i dopuni zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koje bi omogućile povećanja plata zaposlenima u realnom sektoru do 400 maraka, pri čemu bi poslodavci plaćali umanjene doprinose na uvećani iznos plata. Tržište radne snage u BiH, kažu, zbog neuređenosti nije na usluzi privredi.

"U Federaciji je negdje oko 300.000 nezaposlenih. Kada tražite radnike, dobijete jednog, dva tri. Jednostavno, tih ljudi nema", kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

 

udruženje poslodavaca

 

Zbog sve većeg nedostatka kvalificiranih radnika privreda je u sve većim problemima. Rješenje je, smatraju poslodavci, u liberalizaciji tržišta rada, odnosno uvozu radne snage.

"Jer naša će ekonomija jednostavno prestati rasti, počet će padati bez radne snage", dodaje Smailbegović.

"Poslodavci su shvatili da nema više igranja sa vremenom kojeg nemamo", ističe Safet Mešić, predsjednik UP Biznis centar Jelah-Tešanj.

Na potezu je vlast.

"Njima je, očito važnije formiranje vlasti. Ko će s kim i kako će se formirati Vlada. Nije to nevažno, ali mislim da ove stvari, zaista, nemaju razloga da čekaju", smatra Smailbegović.

Poslodavci, kažu, razumiju važnost uspostave nove vlasti, ali istvremeno još jednom podsjećaju da naša privreda vremena za čekanje više nema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti