NEOBIČNE MRLJE NA JABLANIČKOM JEZERU

Prijetnje i zagađenje Neretve: Šta je prethodilo Badžakovoj ostavci?

27.03.2023. 10:10 / Izvor: Akta.ba
jasmin badžak

Isa Džino, administrator Facebook stranice Konjic – Jučer, danas, sutra 15. marta je pretučen u Konjicu.

Jasmin Badžak, vlasnik kompanije Eurosjaj iz Konjica jučer se oglasio saopštenjem u kojem je naveo da se povlači iz svih vidova javnog života i da daje ostavku na mjestu predsjednika Udruženja poslodavaca Konjic.

"Kompletna situacija natjerala me da preispitam svoje dosadašnje ponašanje u privrednom životu našeg grada ali i šire zajednice, te sam tako došao do zaključka da moje mjesto više nije poželjno u raznim projektima koje sam rado podupirao ili vodio. Shodno tome, danas objavljujem da se povlačim sa mjesta predsjednika Udruženja poslodavaca Konjic jer na tom mjestu sigurno ne može biti neko ko je ovako negativno predstavljen", napisao je između ostalog u saopštenju.

Badžak je naglasio da će njegova buduća aktivnost biti usmjerena samo na njegovu kompaniju.

"Povlačim se iz svih kulturnih i sportskih projekata u kojima sam aktivno učestvovao cijelim svojim srcem, jer sam želio da Konjic bude dio pozitivne priče. Sagledavši kompletnu situaciju, ogromnu bol koju je pretrpila moja porodica, linč kojem su izloženi radnici moje kompanije, nepravdu koja mi je nanesena bez bilo kakvog uporišta i dokaza, ne preostaje mi ništa drugo i smatram ovo jedinim logičnim slijedom", napisao je.

Postavlja se pitanje da li je slučaj koji se desio 15. marta prethodio ovakvoj odluci Badžaka.

Naime, Isa Džino, administrator Facebook stranice Konjic – Jučer, danas, sutra 15. marta je pretučen u Konjicu. Nekoliko sati prije nesretnog čina primio je prijetnje smrću, a na svojoj Facebook grupi naveo je da ih je dobio od Jasmina Badžaka, vlasnika kompanije Eurosjaj.

Prijetnje je dobio, zbog, kako su naveli mediji ranije sporne objave na Facebook grupi gdje se traži formiranje komisije da ispita zagađenje Neretve i Jablaničkog jezera u Konjicu.

"Upravo sam dobio prijetnje smrću od Jasmina (Jaska) Badžaka, vlasnika firme Eurosjaj d.o.o. Konjic kao i predsjednika Udruženja privrednika Konjic", napisao je aktivista Isa Džino, a tri sata nakon ove objave je pretučen.

Cijeli slučaj zabilježen je i u MUP-u HNK-a PS Konjic. Prema pisanju medija policijski službenici su u Konjicu uhapsili dvije osobe zbog napada na aktivistu. Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da je riječ o R.A, (41) i K.S. (38) iz Konjica.

Inače, na Jablaničkom jezeru u posljednje su se vrijeme pojavile mrlje koje su zabrinule lokalno stanovništvo, a iz Sanitarne inspekcije općine Prozor-Rama za Fenu su kazali kako je najvjerojatnije riječ o prirodnoj pojavi.

"Moje mišljenje je da je to prirodna pojava. Kontaktirali smo osobu koja se bavi tim stvarima, cijanobakterijama i algama, te i ona pretpostavlja da je to tzv. cvjetanje vode", rekao je Šef Sanitarne inspekcije općine Prozor-Rama Zvonko Faletar.

Istakao je kako je bio na spornom mjestu i gledajući u površinu gdje se vide končaste niti zaključio da nije riječ o nikakvom obojenju od opasnih supstanci. Kazao je kako vjeruje da, "nema opasnosti za ljude i da je to prirodna pojava koja nastaje i nestaje".

Podsjetimo, rezultati analize vode urađene prošle godine su pokazali povećane koncentracije teških metala – cinka, bakra i nikla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti