REDOVNA KONTROLA

Inspekcija RS zabranila uvoz skoro četiri tone sjemena kukuruza iz Italije

29.03.2023. 12:04 / Izvor: Akta.ba
kukuruz

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, zabranila uvoz pošiljke sjemena kukuruza porijeklom iz Italije.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, zabranila uvoz pošiljke sjemena kukuruza porijeklom iz Italije, u količini od 3.900 kilograma, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta.

Prilikom pregleda pošiljke inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja kvaliteta. Na osnovu Izvještaja o ispitivanju izdatog od strane JU Poljoprivredni institut Republike Srpske utvrđeno je da je klijavosti bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena.

Na osnovu navedenog, rješenjem republičkog fitosanitarnog inspektora uvozniku je zabranjen uvoz i naložen povrat pošiljaocu, saopćeno je iz Inspektorata.

S obzirom na početak sjetvene sezone republička fitosanitarna inspekcija posebnu pažnju u ovom periodu posvećuje kontroli uvoza sjemena, sadnog materija i drugog poljoprivrednog repromaterijala koji će se prometovati na tržištu Republike Srpske. Domaća poljoprivredna proizvodnja ima poseban značaj za domaće tržište i domaću prerađivačku industriju, te nadležne institucije ulažu sve raspoložive resurse i kapacitete, u cilju postizanja što kvalitetnijih prinosa.

"Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da poljoprivredni repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima, kod subjekata koji prometuju proizvode provjerenog kvaliteta, uredno deklarisane i označene", navode iz inspekcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti