NE ZNA KO SU PREDLOŽENI MINISTRI

Lendo: Neću potpisati saglasnost o imenovanju Vlade FBiH

31.03.2023. 13:28 / Izvor: Fena
lendo

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo danas nije potpisao Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo danas nije potpisao Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH jer, prije svega, u njenom predloženom sastavu nema nikog iz Stranke demokratske akcije za koju kaže da je pobjednička stranka na Općim izborima 2022. godine.

Tvrdi da su "pobjednici izbora oni koji su dobili većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH".

"Također, nisam potpisao ovu Odluku zato što je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika kako je to Ustav Federacije BiH regulisao. Pokazat ću vam kako ta Odluka izgleda bez potpisa potpredsjednika jer je predsjednica Federacije Lidija Bradara izignorisala nas dvojicu. Sama je donijela Odluku koju namjerava uputiti u Predstavnički dom Parlamenta FBiH na usvajanje", kazao je Lendo.

Novinarima je pokazao kako treba izgledati po njegovim riječima ispravna odluka koja treba sadržavati tri potpisa, predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

"Treći razlog što nisam dao saglasnost je taj što ne znam ljude koji su predloženi kao ministri. Znam jednog čovjeka iz Tešnja i znam da je dobitnik Zlatnog ljiljana i da je čestit, dobar i radan. Sutra bi za njega potpisao da bude ministar u Vladi. Druge ljude ne znam i nisam imao priliku ni da pročitam o kome se radi", rekao je Lendo.

Poručio je da se ova situacija oko imenovanja Vlade FBIH može riješiti jedino kako je i rekao visoki predstavnik u BiH da se dogovore između sebe predsjednici SDA, HDZ i SDP-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nermin Nikšić.

"Pozivam da do 6. aprila, krajnjeg roka za formiranje Vlade, Izetbegović, Čović i Nikšić sjednu i predlože nova imena i da to potpišemo da građani od 6. aprila imaju novu Vladu u protivnom nema nove Vlade", kategoričan je Lendo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti