Cijena za drugi kvartal

"Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva očekuje obavještenje o sniženju cijene gasa

03.04.2023. 11:36 / Izvor: SRNA
gas

Direktor "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek izjavio je danas da se u narednim danima očekuje zvanično obavještenje "Gasproma" o pojeftinjenju prirodnog gasa.

Direktor "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek izjavio je danas da se u narednim danima očekuje zvanično obavještenje "Gasproma" o pojeftinjenju prirodnog gasa za drugi kvartal ove godine, nakon čega će biti poznata i konačna cijena za korisnike koje snabdijeva ovo preduzeće.

"Imamo nezvaničnu informaciju 'Gasproma' da će prirodni gas za april, maj i jun biti jeftiniji u odnosu na prvi kvartal, ali čekamo zvanično obavještenje", rekao je Elek Srni. 

On je podsjetio da se cijena prirodnog gasa obračunava po naftnoj formuli, a kako je pala cijena nafte, slijedi i korekcija cijene gasa. 

"Očekujemo da će cijena prirodnog gasa za drugi kvartal biti niža za devet do 10 odsto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine", rekao je Elek, navodeći da "Gasprom", osim "Sarajevo-gasa", ovim energentom snabdijeva i "Gas-Res" iz Banjaluke i sarajevski "Energoinvest". 

Kada su u pitanju odnosi sa "Energoinvestom", Elek je rekao da je "Sarajevo-gas" ispunio tražene uslove. 

"Potpisan je novi ugovor o transportu, međutim federalna Vlada nije nikada ukinula nelegalnu odluku o zabrani transporta gasa za Istočno Sarajevo njihovim gasovodom", rekao je Elek i dodao se čeka reakcija Vlade Republike Srpske. 

Navodeći da ova situacija traje već 11 godina, Elek je istakao da je gas za korisnike u Istočnom Sarajevu zbog ove uredbe Vlade Federacije BiH /FBiH/ skuplji za pet do šest odsto, jer je u cijeni gasa "Energoinvesta" uračunato pet dolara na hiljadu kubika čime vraćaju svoj stari dug Ruskoj Federaciji. 

"Zbog svega toga njihov dug moraju plaćati i građani Istočnog Sarajeva", zaključio je Elek. 

Cijena prirodnog gasa usklađuje se kvartalno sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, a istu naftnu formulu "Gasprom" primjenjuje za "Gas-Res", "Sarajevo-gas" i "Energoinvest". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti