Čeka se sjednica Predstavničkog doma

Stojanović dao saglasnost na imenovanje nove Vlade Federacije BiH

04.04.2023. 08:39 / Izvor: Fena
vlada bih

Sporni kandidati bili su Anel Kljako (NES), Sanja Vlaisavljević (HDZ) i Almin Hopovac (SDP).

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu dao je saglasnost za imenovanje nove Vlade Federacije BiH.

Na pres konferenciji nakon sjednice Stojanović je svoju odluku obrazložio “prije svega zbog stanja sadašnje Vlade FBiH, koja je četiri i po godine u tehničkom mandatu i koja u ovom trenutku nema tri ministra”.

"Smatram da je ovo bolje rješenje nego bilo šta drugo. Želio sam prije svega da Vlada, predvođena SDP-om, bude u potpunosti pošteđena svih ovih kritika oko kadrova. Svjesni smo da su se pojavile dileme vezane za određene kadrove, ja sam u svom pismu predsjednicma pokazao da SDP nema problem da se analizira bilo kakva istorija bilo kojeg kandidata iz SDP-a, ali isto tako očekujem od koalicionih partnera da vode računa o kredibilitetu Vlade i da sporne kadrove koje su predlagali da ih eventualno promijene. Na moju žalost predsjednici stranaka kojima sam uputio pismo ne žele promijeniti svoje kadrove", kazao je Stojanović.

Sporni kandidati bili su Anel Kljako (NES), Sanja Vlaisavljević (HDZ) i Almin Hopovac (SDP).

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u obraćanju medijama kazao je da na sjednici Predsjedništva SDP BiH nije bilo nikakvih istorijskih odluka, a pogotovo nikakvih podjela na frakcije.

"Razmatrali smo aktuelnu situaciju u BiH i pitanje implementacije izbornih rezultata. Imali smo situaciju koju je  potpredsjenik FBiH Igor Stojanović problematizirao i otvorio dodatna pitanja oko imena i kadroviranja u Vladi FBiH. I ja sam dan - dva ranije također postavio pitanje imenovanja ministara. Pokušali smo učiniti sve što je bilo u našoj moći da probamo intervenisati i uticati na kadroviranje. Nismo naišli na razumijevanje partnera, oni su ostali pri svojim stavovima pri čemi nemamo nikakvo zakonsko uporište niti postoji zakonska zabrana za kandidiranje bilo koga od ovih ljudi o kojima govorimo", kazao je Nikšić.

Navodi da se u međuvremenu otvorilo pitanje i ministra iz reda SDP-a Almina Hopovca, koji je po njegovim riječima na volšeban način, dva dana nakon što je objavljeno da će biti kandidat za ministra, dobio optužnicu koja je poslata na potvrđivanje u okviru pravosudnog sistema.

"Naravno da se i na Hopovca kao i na sve druge kandidate odnosi zakon, vidjet ćemo kako će se razvijati ta situacija, mi kraćemo od pretpostavke presumpcija nevinosti", kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je najavio da će potpisana odluka Stojanovića o davanju saglasnosti za imenovanje nove Vlade FBiH večeras ili ujutro biti u kabinetu predsjednice FBiH Lidije Bradare, na osnovu koje očekuje da sazove sjednicu Predstavničkog doma.

"Ne pada nam na pamet da na Predstavničkom domu donesemo bilo kakvu protivustavnu odluku, ali ćemo jasno demonstrirati da imamo parlamentarnu većinu koja traži da im se omogući formiranje Federalne vlade. Želim da budem precizan kada govorimo o rokovima, 6. april je rok u kojem bi trebalo da se imenuje Vlada FBIH na sjednici  Predstavničkog doma", zaključio je Nikšić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti