Rekalkulacija troškova

Nova cijena plina od 1. aprila, čeka se odobrenje Vlade FBiH

05.04.2023. 10:50 / Izvor: Akta.ba
energoinvest

Energoinvest d.d. izvršio je rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.

Na bazi novodostavljene cijene prirodnog gasa od strane ruskog isporučioca Gazprom Exporta, primljene 04.04.2023. godine u 15h, Energoinvest d.d. izvršio je rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH, saopćeno je danas.

Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavili su Vladi 05.04.2023. godine i isti sumarno rezultira sa ukupnim smanjenjem cijene prirodnog gasa u procentualnom iznosu od 12,53% u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,866 KM/m3 u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala koja je iznosila 0,990 KM/m3, i primjenjivat će se od 01.04.2023. godine.

"Na sniženje cijene prirodnog gasa je uticao kvartalni pad cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do blagog trenda pada vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo  gore navedenim sniženjem. Očekujemo da će i distributer Sarajevogas kao i Toplane izvršiti sniženje cijena prema građanstvu u gore navedenom iznosu", navode iz Energoinvesta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti