ALARMANTNA SITUACIJA

Udruženje poslodavaca traži sjednicu Parlamenta FBiH o "uvozu radne snage"

06.04.2023. 15:36 / Izvor: Akta.ba
poslodavci

Ističu da svakodnevno iz kompanija, članica Udruženja, dobijaju informacije o odlasku kvalificiranih radnika, što u konačnici dovodi do usporavanja ili potpunog kolapsa radnih procesa.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH upozorilo je institucije izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, posebno u FBiH, na alarmantnu situaciju na tržištu radne snage, sve snažniji trend odlazaka kvalificiranih radnika i kompletnih porodica iz BiH te složene i dugotrajne administrativne procedure vezane za uvoz nedostajuće radne snage.

Ističu da svakodnevno iz kompanija, članica Udruženja, dobijaju informacije o odlasku kvalificiranih radnika, što u konačnici dovodi do usporavanja ili potpunog kolapsa radnih procesa.

Podsjećaju da je UPFBiH zajedno sa sindikatima krajem prošle godine iniciralo hitno donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, čime bi se zaposlenima u realnom sektoru plaće povećale do 400 KM, a na uvećani iznos bi se plaćali umanjeni doprinosi na PIO/MIO i zdravstveno osiguranje.

Smatraju da su poslanici pokazali odsustvo sluha za te probleme jer puna tri mjeseca te prijedloge nisu stavili na dnevni red.

"Zbog svega navedenog i do uspostave funkcionalne izvršne vlasti u FBiH, UPFBiH zahtijeva održavanje hitne tematske sjednice oba doma Parlamenta FBiH o pitanju odlaska radne snage iz BiH, kao i problema sa uvozom nedostajuće radne snage iz inozemstva", saopćeno je iz UPFBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti