Održano predavanje

U Tuzli predstavljena kampanja ''Ne troši energiju na gluposti''

10.04.2023. 15:16 / Izvor: Akta.ba
Ne troši energiju

Predstavljena kampanja pogodnosti za finansiranje povećanja energetske efikasnosti uz NLB Eko kredit i NLB Mastercard® kreditne kartice.

Povodom kampanje u organizaciji NLB Banka Sarajevo, Zeka i Baumit, te uz podršku Mastercard® kompanije, danas je u Tuzli medijima, klijentima i partnerima predstavljena kampanja pogodnosti za finansiranje povećanja energetske efikasnosti uz NLB Eko kredit i NLB Mastercard® kreditne kartice.

Tim povodom, press konferenciju je otvorio Denis Hasanić, član Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo.

"Mi u NLB Banci često naglašavamo da je ovaj region naš dom i da ga želimo razviti i unaprijediti za sadašnje i buduće generacije. Održivost naših odluka i aktivnosti je u srcu našeg poslovanja i svjesni smo da možemo uticati na kvalitet života tu gdje živimo i radimo. Ovom kampanjom želimo omogućiti našim klijentima pogodnosti i povoljnije finansiranje povećanja energetske efikasnosti, a time također doprinijeti i ubrzavanju tranzicije Bosne i Hercegovine u niskougljeničnu ekonomiju.'', rekao je Denis Hasanić, član Uprave NLB Banke. 

Medijima se obratio i Jure Peljhan, član Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo.

"Na našem putu intenzivne integracije održivosti u naše poslovanje, ESG standardi ostaju visoko na listi prioriteta NLB Banke Sarajevo i u narednom periodu. Sproveli smo energetske revizije naša tri objekta u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, koji su dobili energetski certifikat A, što naše objekte čini visoko energetski efikasnim objektima. Nastavljamo ovim putem i dalje kako bi maksimalno energetski optimizirali našu poslovnu mrežu. Na ovaj put smo krenuli promišljeno, odlučni da ostavimo bolje tragove i stvorimo bolju budućnost u našem regionu", izjavio je Jure Peljhan, član Uprave NLB Banke.  

U promotivnom periodu od 1. aprila do 31. maja pored niske kamatne stope, omogućeno je do 20% popusta za kupovinu Baumit fasadnih sistema, toplotnih pumpi, bijele tehnike i malih kućanskih aparata sa EU naljepnicama A i B klase, te LED rasvjete i sijalica u Zeka Baucentrima uz realizaciju Eko kredita i plaćanje NLB Mastercard® kreditnim karticama.

"Zeka-Comerc je društveno odgovorna kompanija, kompanija koja misli i djeluje na očuvanju prirode, naše okoline i ekologije. Najveći dio stambenog prostora u BIH izgrađen je još 80tih i 90tih godina prošlog vijeka, kada je primarni cilj bio zbrinjavanje radnika i njihovih porodica, te što jeftinije izgraditi objekte za stanovanje. Danas su stvari drugačije. Mi želimo da pokažemo inicijativu o izgradnji i utopljavanju doma sa energetskom efikasnošću, zato smo vrijedno radili i pripremili ovu kampanju u suradnji sa partnerima", rekla je Nejla Aljić, generalna direktorica Zeka-Comerc d.o.o.

Pored predstavljanja promotivnih pogodnosti, prisutnima su održane prezentacije na temu važnosti energetske efikasnosti, te ušteda i isplativosti eko investicija od strane Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE) i kompanija nLogic Advisory i Zeka.

NLB Banka Sarajevo je sa Evropskim fondom za Jugoistočnu Evropu (EFSE) u februaru ove godine potpisala ugovor o ''Tehničkoj pomoći za unaprjeđenje ESG standarda'' u cilju poboljšanja ESG upravljanja i doprinosa strategiji održivosti NLB Banke i njenih klijenata. Predstavnik ESFE govorio je o važnosti primjene ovih standarda i važnosti energetske efikasnosti, te o primjerima uspješnih mjera iz BiH i regiona.

Kompanija nLogic Advisory koja pruža konsultantske usluge u oblastima energetike, energetske efikasnosti, klimatskih promjena i održivog razvoja ranije ove godine je uradila energetsku reviziju nekoliko zgrada i poslovnica NLB Banke. Upravo su na ovom primjeru predstavljeni modeli ušteda energije primjenom energetski efikasnih mjera.

Prisutnima se obratila i  Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti