Otvoren najsavremeniji logistički centar

Bingo ostaje najveći domaći investitor: Cijelu dobit reinvestirali u poslovanje

13.04.2023. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Bingo

Podaci iz prošle godine pokazuju našu opredijeljenost rastu i razvoju domaće privrede kazali su iz Binga na godišnja press konferenciji koja je održana u Bingovom logističko-distributivnom centru u Rajlovcu.

“Podaci iz prošle godine pokazuju našu opredijeljenost rastu i razvoju domaće privrede. U ovoj godini nastavljamo i dalje sa investicijama. Uz razvoj prodajne mreže, akvizicije tržišnih centara i jačanja domaće proizvodnje”, kazala je Ljiljana Kunosić , direktorica Bingo Group na današnjoj press konferenciji.

Godišnja press konferencija je održana u novom najsavremenijem Bingovom logističko-distributivnom centru u Rajlovcu. U njegovu izgradnju je uloženo 40 miliona KM, a za njegovu implementaciju odgovorni su domaći stručnjaci.

"Ovo mjesto je prvi pravi primjer investicija. Objekat u kojem se nalazimo jedan je od najvećih objekata ovog tipa u regiji. Uz savremenu opremu i prateći softtver logistički distributivni centar je najsavremeniji objekat ovog tipa u regiji”, pojasnila je Kunosić.

U ovoj godini planiraju početi izgradnju još većeg distributivnog savremenog centra u Tuzli.

“Ovo je još jedan pokazatelj snage naše kompanije i naše opredijeljenosti rastu i razvoju domaće privrede”, dodala je.

Unapređenje procesa rada

Proteklu godinu su posvetili unapređivanju procesa rada. Ulagali su u opremu, tehnologiju , a naročito u proizvodnim kompanijama.

“Gradili smo nove i renovirali stare objekte i tako unaprijedili procese rada na prostoru cijele kompanije. Sve ovo je rezultiralo još jednom uspješnom godinom”, istakla je.

Pokazatelj toga je prihod od preko milijardu i 700 miliona KM što predstavlja rast oko 17%. Rast prihoda je pratio i rast dobiti koja iznosi preko 120 miliona KM.

U strukturi izdvajaju se tri segmenta poslovanja. Prva su osnovna djelatnost odnosno Bingo trgovine gdje je prihod porastao za 16 % u odnosu na prethodnu godinu, a dobit 15%.

Drugi segment su njihove proizvodne kompanije sa fantastičnim rastom preko 80% prihoda.

Treći segment su najam nekretnina odnosno tržni centri sa 15 miliona dobiti i porastu oko 20% u prihodima.

“Za veći dio rasta dobiti zaslužne su proizvodne kompanije Binga i na to smo izuzetno ponosni. Dita je u 2022. udvostručila proizvodnju i ostvarila izvoz preko 5 miliona KM na ino tržište. To je 70% povećanje”, istakla je i dodala:

“Semberija je pored dosadašnjeg izvoza prvi put ostvarila i plasman na tržište EU. Tu su i ostale kompanije Majevica, Ingram, Tuzlanska pivara, Duka Brčko, Bingo arme i proizvodnja tjestenine”.

Brojevi pokazuju i opredijeljenost ka investicijama.

“Iznos investicija u 2022. je oko 132 miliona KM, što znači da smo cijelu dobit reinvestirali u poslovanje unutar BiH. Taj podatak je potvrda naše uloge za najvećeg domaćeg investitora” kazala je.

Ne treba zanemariti ni investicije u solar vrijedne preko 15 miliona KM. Ova kompanija koja koristi čistu energiju iz obnovljivih izvora.

bingo

Veći broj kupovina na godišnjem nivou

Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingom kazao je da je iza njih izazovna godina na tržištu. Kako na međunarodnom tako i na lokalnom nivou trgovine.

“Kao što je direktorica istakla protekla godina je za nas bila uspješna. U trgovini smo ostvarili rast od 60%. Posebno bih istaknuo da je rast prihoda došao kroz povećane kupovine kupaca. U prošloj godini smo realizirali 5 miliona kupovina više u odnosu na godinu prije. To znači da kupci u BiH prepoznaju Bingo kao mjesto gdje mogu obaviti kupovinu”, istakao je brahimović.

Svjedoci smo da smo se svi suočili sa inflatornim rizicima koji su rezultat uvezene inflacije kao posljedice globalnih makroekonomskih dešavanja. Javnost je često bila pod utiskom da su trgovci koristili ovu situaciju da bi povećali svoju dobit.

“Zato želim još jednom da ponovim da u Bingu nije rasla marža nego smo radili na smanjenju marže kako bi poboljšali uvjete u kojima živimo i radimo. Naši su napori bili usmjereni da u skladu sa našim uslovima umanjimo inflatorne udare. Dobar pokazatelj je i naša kampanja 0 marže za bebe kako bismo dali podršku roditeljima sa kojima se susreću”, pojasnio je.

Uposlenici stub najjače grupacije u BiH

U protekloj godini investirali su u unapređenje uslova rada zaposlenika. Tako su značajno unapređeni materijalni i nematerijalni uslovi za zaposlenike. Ukupna izdvajanja za radnike rasla su za 21 posto na nivou grupacije. Samo na indirektne poreze i doprinose na rad Bingo grupa godišnje državi uplati preko 50 miliona KM.

“Do kraja mjeseca planiramo provesti novu sistematizaciju kojom ćemo primanja naših uposlenika povećati za 15%. To je pokazatelj da konstantno radimo na poboljšanju uvjeta rada za naše zaposlene”, dodao je izvršni direktor za biznis operacije.

Da je ovo bila izuzetno uspješna godina u izazovnim uslovima na tržištu rada slaže se i direktorica sektora ljudskih resursa Andrijana Bukvarević.

“Kao najveći poslodavac Bingo Group upošljava 9 hiljada zaposlenih. 42 godine su prosječna dob zaposlenih, a 70% čine žene. U prethodnoj godini investirali smo u preko 350 novih radnih mjesta”, pojasnila je.

Ističe da su uslovi na tržištu rada izazovni i odnose se na odlive radne snage ka EU i tiču se šireg ekonomskog konteksta.

U protekloj godini realizovali su čitav niz edukacija za njihove timove, a pokrenuli su i neke nove incijative.

“Pokrenuli smo inicijativu za pomoć bolesnim uposlenicima koja se zove “Srce zajednice” koje je vrijedan milion KM na godišnjem nivou. Od januara do sada smo pomogli u liječenju 40 zaposlenika”, naglasila je Bukvarević.

Nekoliko novih inicijativa je najavljeno, među kojima se posebno ističe saradnja sa udruženjem Think Pink. Naime, Bingo Group u tekućoj godini svoj fokus stavlja na zdravlje žena, organizacijom preventivnih pregleda za više od 6.000 uposlenica Bingo Group, u saradnji sa udruženjem Think Pink.

E.O.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti