Ekonomski forum

Neizostavno poglavlje ka EU: Zeleno finansiranje i izazovi održivog razvoja u BiH

15.04.2023. 10:28 / Izvor: Akta.ba
forum

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu, 13. aprila 2023. godine održan je prvi događaj Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2023 pod nazivom Zeleno finansiranje i izazovi održivog razvoj.

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu, 13. aprila 2023. godine održan je prvi događaj Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2023 pod nazivom Zeleno finansiranje i izazovi održivog razvoja. 

U izjavi za medije prof. dr. Jasmina Selimović, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, istakla je glavni fokus ovog foruma. "Danas smo fokus stavili na održivi razvoj i zeleno finansiranje, na nešto što je jedan od primarnih ciljeva koje smo postavili, nešto što je neizostavno poglavlje kada krenemo u proces pristupanja EU", pojasnila je dekanica Selimović. 

Osim toga cilj je, kako kaže, pružiti širi kontekst ove tematike, mimo uobičajenih govora o emisijama štetnih gasova i klimatskim promjenama.

Jedan od uvodničara i moderatora panela ovog foruma, prof. dr. Zlatko Lagumdžija, pojasnio je program dva predviđena panela te se osvrnuo na prethodno održani sastanak s eminentnim ekonomistom Jeffrey Sachsom. 

"Nedavno smo imali sastanak Liderskog savjeta Svjetske mreže rješenja samoodrživog razvoja koji vodi Jeffrey Sachs, i tu su napravljene neke smjernice kako se usuditi, kako redefinirati finansijski sektor u svijetu generalno, pa tako i ovdje", pojasnio je prof. dr. Lagumdžija. 

Prije početka prvog panela, gostima i izlagačima se obratio Haris Bašić, zamjenik gradonačelnice Sarajeva. 

"Nema sumnje da će ovaj skup biti plodotvoran, odnosno da će ideje koje će se razmijeniti i perspektive koristiti građanima zemalja iz kojih dolazite, ali i građanima ovog grada", izjavio je. 

Forum je bio koncipiran u dvije panel sesije posvećene izazovima održivog razvoja i zelene ekonomije s posebnim osvrtom na zeleno finansiranje.

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga na panelu “Perspektiva BiH u izazovima održivog razvoja” imao je priliku da, sa aspekta privrednika, objasni na kojim projektima AS Holding trenutno uspješno radi i već implementira određene strategije vezane za održivi razvoj, te kako se država prema tome ophodi.

"Dio električne energije proizvedene na fotonaponskim panelima htjeli smo da besplatno isporučimo građanima - potrošačima na mreži ali je država rekla "ne može"!

Smatra da je ovo tema o kojoj ćemo u budućnosti mnogo češće pričati, kako bismo potakli i ostale da djeluju u pravcu zelenog finansiranja i investiranja u energetsku efikasnost.

Rainer Schnabl, predsjednik Uprave Raffeisen banke smatra da se BiH nalazi u prilično udobnoj situaciji.

"Tome doprinosi činjenica da "imamo dobar zakon o odgovornosti banaka" te da u perspektivi imamovelike šanse za razvoj", kazao je.

Pojam održivog razvoja najčešće se dovodi u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima. Održivi razvoj spaja ujedno brigu za živi svijet na planeti Zemlji i za očuvanje kapaciteta prirodnih resursa sa društvenim i ekološkim izazovima koji stoje pred svakim društvom, državom i čovječanstvom kao cjelinom.

Aktuelnosti pojma održivog razvoja naročito doprinose izazovi koji dolaze s ugroženošću životne sredine. Zelena ekonomija je u poslednjih par godina promovisana kao velika promjena u razmišljanju i smatra se za jedno od mogućih uspješnih rješenja za poboljšanje ekonomskog rasta a istovremeno smanjenja potrošnje resursa i sprječavanje uništavanja ekosistema.

Osnovna ideja ovog skupa je uspostavljanje jedinstvene platforme koja povezuje predstavnike poslovne, akademske i finansijske zajednice i kreatora ekonomskih politika, a s ciljem promocije preduzetničkih inicijativa i partnerstava, kultivacije javno-privatnog dijaloga i prezentacije naučnih i tehnoloških rješenja za promicanje održivog razvoja naše zemlje i regije.   

Događaj su organizovali Univerzitet u Sarajevu - Ekonomski fakultet i SDSN mreža Zapadnog Balkana sa partnerskim institucijama (Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Nizami Ganjavi Međunarodni Centar i Fondacija društva zajedničkih vrijednosti), a pod pokroviteljstvom Raiffeisen bank dd Bosna i Hercegovina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti