PODRŠKA LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Proglašeni pobjednici regionalnih grantova Telemach fondacije

17.04.2023. 14:48 / Izvor: Akta.ba
telemach

Interesovanje za Program regionalnih grantova Telemach fondacije bilo je ove godine ogromno.

Interesovanje za Program regionalnih grantova Telemach fondacije bilo je ove godine ogromno. Stručni žiri je imao više nego izazovan zadatak - ocijeniti gotovo 100 prijava za dodjelu bespovratnih sredstava. Ove godine grant sredstva će dobiti 11 organizacija iz Bosne i Hercegovine! Čestitamo pobjednicima, saopćeno je iz Telemacha BH. 

Program regionalnih grantova, koji je uspješno pokrenut prošle godine, osmišljen je za pružanje finansijske i mentorske pomoći neprofitnim organizacijama koje rade na ostvarivanju dugoročnog pozitivnog utjecaja u području obrazovanja i zaštite okoliša poboljšavajući kvalitetu života u malim sredinama širom BiH.

"Fondacija Telemach postavlja nove korporativne standarde u bh. filantropiji pružajući lokalnu podršku sa strateškim fokusom u transparentnom i participativnom procesu uz vrlo jasne kriterije", naglasila je Vesna Bajšanski-Agić, članica žirija i izvršna direktorica Fondacije Mozaik

Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije zahvalila se svim učesnicima na njihovom trudu i predanosti svojim projektima. "Inspirirala nas je kvaliteta, inovativnost i kreativnost prijedloga, a proces ocjenjivanje projekata i odabir pobjednika ove godine je bio posebno izazovan. Radujemo se nastavku razvoja našeg programa i podršci novim održivim inicijativima manjih lokalnih zajednica u budućnosti", naglasila je Mostić.

Projekti koji su podržani dolaze iz Zavidovića, Livna, Prijedora, Breze, Devetka, Lukavca, Gacka, Stoca, Bileće, Novog Grada RS, te Visokog. Radi se o zaista raznovrsnim sadržajima, od digitalnih radionica za inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju, preko ekoloških projekata za uređenje rijeka od strane lokalnog stanovništva pa sve do podrške STEM inicijativa u skolama manjih gradova. Više informacija o projektima koji su podržani nalaze se na web stranici kompanije Telemach BH.

Telemach fondacija iskazuje posebnu zahvalnost stručnom žiriju koji je vodio selekciju projekata, a koji je radio u sastavu: 

•          Vesna Bajšanski-Agić, uzvršna direktorica Fondacije Mozaik, članica Upravnog odbora Philanthropy Europe Association.

•          Vedran Šimunović, direktor Intera tehnološkog parka.

•          Maida Bilal, suosnivačica i predsjednica organizacije Eko Bistro; dobitnica je prestižne svjetske Goldmanove nagrade za zaštitu okoliša 2021., a Program Ujedinjenih naroda za okoliš dodijelio joj je  "Champion of the Earth" titulu. 

•          Kristina Šešlija, voditeljica field office IOM-a u BiH i socijalna poduzetnica.

•          Ivana Erić, reporterka N1 BiH, aktivistica s UNICEF-ovim priznanjem za doprinos u promicanju prava djece.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti