APSOLUTNA LIKVIDNOST

Novalić: Federaciji ne treba ugovor MMF-a, zna se kome treba!

18.04.2023. 08:33 / Izvor: Fena
NOVALIĆ

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u prvom ovosedmičnom izdanju "Rezimea" Federalne TV, kazao je da Federaciji ne treba novi aranžman sa MMF-om.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u prvom ovosedmičnom izdanju "Rezimea" Federalne TV, kazao je da Federaciji ne treba novi aranžman sa MMF-om.

"Imamo apsolutno povoljne ekonomske parametre, apsolutnu likvidnost. Godina je završena sa suficitom i u takvim godinama ne treba aranžman MMF-a. Prepostavljam da svi znaju kome treba. Vjerovatno RS-u, možda i državnom nivou ili nekoj novoj strukturi koja bi to upotrijebila za neke nove potrošnje, ali nama ne treba. Nemamo nikakvu potrebu da koristimo sredstva na tu likvidnost i suficit. Taj kredit se ne može dobiti bez odobrenja Federacije, samo je pitanje ko će uime Federacije odlučivati", kazao je Novalić.

Ističe da građani trebaju odlučiti da li je njegov mandat uspješan ili ne.

"Ja prije svega sam vodio Vladu koja je došla na krilima socio-ekonomskih reformi koje su uvedene pod pritiskom međunarodne zajednice, ali program smo uradili mi. I stranke su pod tim pritiskom meni dale ministre koji nisu bili tako politički vidljivi ali su jako dobro radili posao. Ova Vlada je uradila nevjerovatno puno, uradila je puno stvari koje niko ne želi da radi. Penzioni sistem smo uveli i to je dalo nevjerovatne rezultate. Finansijskim zakonima smo riješili likvidnost Federacije. Govorim samo o pokazateljima jer sve drugo je percepcija. BDP je u dva mandata narastao za oko 12 milijardi, broj uposlenih je narastao za 64.000 ili porezi su narasli za 5,5 milijardi. Zatim izvoz je porastao duplo, niz je pokazatelja. Očigledno je da Federacija konstantno raste otkako je ova Vlada", istaknuo je premijer FBiH. 

O percepciji javnosti da Vlada nije radila dobro kaže: "Ja sam došao da provedem socio-ekonomske reforme i to sam proveo sa svojom Vladom. Da je projekat bio da mi budemo popularni, mi bismo bili najpopularniji. Ali s time nismo mogli hraniti penzionere."

Naglašava da Federacija predstavlja ekonomsku stabilnost BiH.

Kazao je da sudski proces koji je još u toku niti može komentarisati niti raditi bilo kakve aktivnosti vezano za taj proces.

"Zakon to zabranjuje. Ja sam u svojoj završnoj riječi rekao sve o toj konstrukciji koja se zove taj proces Respiratori i naravno više nemam šta da kažem. Čekam konačnu presudu. Redovno sam na sudu bio dok je to bila obaveza, a po zakonu nije obaveza da budete na izricanju presude. Taj dan smo imali sjednicu Vlade i baš taj dan smo donijeli odluku o povećanju penzija. Morao sam da to servisiram i da potpišem sve te važne dokumente", kazao je Novalić.

Tvrdi da "apsolutno nije kriv".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti