situacija pod kontrolom

Nešić u kampu Lipa: Bezbjednost građana Bihaća prioritet

19.04.2023. 08:17 / Izvor: Fena
lipa

Konstatovano je da su uslovi za boravak migranata izuzetno dobri i da nema većih problema u svakodnevnom funkcionisanju i osiguranju smještaja, hrane i drugih potreba za oko 253 migranata koji trenutno borave u Lipi.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa danas su posjetili Unsko-sanski kanton i obišli Privremeni prihvatni centar Lipa zajedno s gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem i šeficom Misije Međunarodne organizacije za migracije IOM Laurom Lungarotti.

Upoznati su o načinu rada i uslovima boravka u tom centru za prihvat migranata, koji je izgrađen po međunarodnim standardima prije dvije godine.

Konstatovano je da su uslovi za boravak migranata izuzetno dobri i da nema većih problema u svakodnevnom funkcionisanju i osiguranju smještaja, hrane i drugih potreba za oko 253 migranata koji trenutno borave u Lipi.

Također, Nešić i Laketa upoznati su i o izgradnji smještaja za privremeno zadržavanje migranata. Konsatovano je da taj objekat, odnosno kontejneri, nisu stavljeni u funkciju i u njima niko ne boravi. O njihovom načinu korištenja bit će naknadno donesena odluka u skladu sa pozitivnim propisima i zakonima u BiH.

Delegacija Ministarstva sigurnosti BiH i SPS održala je sastanak u Bihaću i sa predstavnicima Vlade USK, predvođenim premijerom Mustafom Ružnićem. Na sastanku je razgovarano koordiniranju aktivnosti između svih nivoa vlasti u upravljanju migracijama, kao i potrebi pravovremene razmjene informacija u cilju bolje i efikasnije saradnje u toj oblasti, saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH.

"Bezbjednost građana Bihaća je prioritet Ministarstva sigurnosti BiH, ali i svih drugih državnih institucija koje su uključene u migracijski proces. Detencijski centar na lokalitetu Lipa nije još ni otvoren, a to će se samo desiti u skladu sa domaćin zakonima, to naglašavam. Proces readmisije migranata potpisan sa Evropskom unijom se provodi i tako mora biti. Također, mi vraćamo migrante za koje se dokaže da su došli iz Srbije, ili Crne Gore, a vrlo uspješno realiziramo potpisani Sporazum sa Pakistanom. Situacija je u potpunosti pod kontrolom i nema razloga za zabrinutost", izjavio je ministar Nešić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti