Izlagači iz 30 država

Mostarski sajam prilika za ostvarenje potencijala ekonomske suradnje između BiH i Izraela

24.04.2023. 13:04 / Izvor: Fena
mostar press

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. otvara vrata posjetiteljima u utorak, 2. svibnja, a organizatori očekuju izlagače iz 30 država.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. otvara vrata posjetiteljima u utorak, 2. svibnja, a organizatori očekuju izlagače iz 30 država, među kojima će biti neke od najjačih tvrtki iz Izraela, ovogodišnje zemlje-partnera.

Savjetnik u Veleposlanstvu Države Izrael u BiH Ernest Grin rekao je kako su ponosni što nose titulu službene zemlje partnera mostarskog sajma.

"Od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1997. godine vanjskotrgovinska razmjena između Izraela i BiH je u stalnom porastu. Izvoz iz BiH u Izrael porastao je s jedan milijun američkih dolara tijekom devedesetih godina na preko 20 milijuna američkih dolara u 2021. godini. Izvoz Izraela u BiH, koji praktički nije postojao devedesetih godina, 2021. godine je iznosio oko sedam i pol milijuna američkih dolara", kazao je Grin na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, to je samo djelić velikog potencijala za ekonomsku, tehnološku i kulturološku suradnju dviju zemlja.

"Ovaj veliki potencijal koji zastupa i promovira Gospodarska komora Države Izrael u BiH je ono što je u osnovi snažne opredijeljenosti izraelskog ministarstva vanjskih poslova u nastojanju da podrži i preuzme aktivnu ulogu na ovogodišnjem izdanju mostarskog sajma", rekao je Grin.

Na Sajmu će se predstaviti neke od najjačih izraelskih tvrtki.

"Dolaze neke od najinovativnijih i najsuvremenijih tvrtki i industrija, uključujući visokopozicioniranu tvrtku "Israel Aerospace Industries" koji je iskusni i globalni lider u obrambenim, zrakoplovnim, kibernetičkim i drugim sektorima, kao i tvrtke „BTM“ specijalizirana za cyber sigurnosti i biomedicinu te "ELTA Systems" tvrtka specijalizirana za napredne tehnologije i elektroniku", istaknuo je predstavnik izraelskog veleposlanstva dodavši kako je siguran "da će mostarski sajam označiti početak nove ere ekonomske suradnje između dviju zemalja i da će pozitivni rezultati biti uskoro vidljivi."

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić je također izrazio zadovoljstvo što je Izrael zemlja partner te kako vjeruje da će nakon sajma odnosi Izraela i BiH biti još bolji.

"Mogu samo konstatirati da robna razmjena između naše dvije države nije na zadovoljavajućoj razini i da možemo puno bolje. Nadam se da ćemo nakon ovog sajma imati platformu i predispozicije da napravimo kvalitetnu suradnju. Mi smo s Gospodarskom komorom u BiH već dva mjeseca u intenzivnom kontaktu te ćemo potpisati okvirni sporazum o suradnji koji će vjerujemo biti baza i platforma za daljnju suradnju našeg gospodarstva s gospodarstvom Izraela", izjavio je Šantić.

Istaknuo je kako bh. gospodarstvenici itekako imaju što naučiti od izraelskih kolega.

"Ono što možemo od njih naučiti je poslovna kultura, mentalitet tih gospodarstvenika koji se u prvom redu temelju na umreženosti. To je snaga Izraela, također snaga je u kreativnosti i inovacijama. To je ono gdje male države mogu biti konkurentne na velikom globalnom tržištu, što Izrael pokazuje. Nadam se da ćemo i mi dio toga naučiti od njihovih gospodarstvenika. Ono što je gospodin Grin govorio o cyber sigurnosti, novim tehnologijama, biomedicini, IT tehnologiji, to su tržišne niše gdje Izrael jako napreduje, ima vodeće tvrtke. Mi na našim sveučilištima imamo potencijal za kadrove u tim granama i zasigurno možemo s Izraelom ostvariti jako dobru suradnju", poručio je Šantić.

U sklopu svojih aktivnosti na Međunarodnom sajmu gospodarstva, u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, Gospodarska komore FBiH organizirat će konferenciju koncipiranu kroz tri panela aktualnih tema, kao što su prilagođavanje mostarskog sveučilišta modernim uvjetima tržišta rada, energetska tranzicija i kandidacijski status BiH u EU.

Također, Gospodarska komore FBiH predstavit će dva velika projekta, jedan je u kreativnim industrijama, a drugi je projekt u kojem sudjelovale sve zemlje Jadransko-jonske regije, a osnova je "plavi rast" i "plava ekonomija".

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak je podsjetila je na bogatu povijest Sajam, istaknuvši kako je ovo njegovo 24. izdanje.

"Iznimna nam je čast što je Izrael zemlja partner, iz razloga što nemamo razvijenu međutrgovinsku razmjenu. Vjerujem da će u budućnosti to biti puno bolje i puno više. Raspolažemo s 30.000 metara četvornih prostora, možemo imati od 750 do 800 izlagača iz tridesetak zemalja. Akreditirano je preko 300 medijskih kuća, to je veliki uspjeh za nas i svake godine idemo uzlaznom putanjom", poručila je Bošnjak.

Dodala je kako vlada veliko zanimanje za sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu.

"Prošle godine sajam je bio uspješan, a ovaj nam je još bolji. Svi žele da dođu i predstave svoje proizvode i usluge, a moram reći da nam je ova godina po prijavama najuspješnija do sada. Prije mjesec dana smo bili popunjeni svojim prostornim kapacitetima što do sada nije bio slučaj", naglasila je.

Organizatori se nadaju kako će se napraviti dodatni iskorak u odnosu na prethodne godine te su istaknuli kako će Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. biti velika prilika za upoznavanje gospodarstvenika, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti