OTKLONJENA PREPREKA

Ima li mjesta za kralja: Ponovo predložena nova lokacija za spomenik Tvrtku I

24.04.2023. 14:32 / Izvor: Akta.ba
tvrtko

Gradsko vijeće Sarajeva održat će se u srijedu 26. aprila sjednicu na kojoj će, između ostalog, ponovo raspravljati o novoj lokaciji za spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Gradsko vijeće Sarajeva održat će se u srijedu 26. aprila sjednicu na kojoj će, između ostalog, ponovo raspravljati o novoj lokaciji za spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Nacrt izmjena odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju izradila je Komisija za spomenike, te ga uputila Gradskom vijeću na razmatranje.

Prema novom prijedlogu, spomenik bi bio postavljen na Pofalićima, uz glavnu gradsku cestu, tačnije ispred zgrade "Lorisa".

"Nova predložena lokacija nije u obuhvatu prethodno navedene Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Predložena lokacija se nalazi na zemljištu Općine Novo Sarajevo I, Pofalići, uz glavnu gradsku cestu. Lokalitet je predložen jer omogućava sagledivost spomenika sa svih strana, te je na frekventnom mjestu", navode iz Gradskog vijeća.

Podsjetimo, spomenik koji je napravljen još prošle godine, prvobitno je trebao biti postavljen ispred zgrade Predsjedništva BiH, ali je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje jer nije u skladu s Odlukom o proglašenju historijskog urbanog pejzaža Sarajeva.

 

Potom je Gradsko vijeće razmotrilo novu lokaciju. Druga predložena lokacija se nalazila ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uz repliku srednjovjekovnog stećka.

Kao posljednji prijedlog bio je da spomenik Tvrtku treba biti Marijin dvoru, na ostrvu prekoputa SCC-a. No, za kralja ni tu nije bilo mjesta.

 

"Sada se javlja nova lokacija nije u obuhvatu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Stoga je otklonjena glavna prepreka postavljanju spomenika", navode iz Gradskog vijeća.

Autor spomenika je akademski kipar Stijepo Gavrić, koji je kazao da spomenik oslikava snažan karakter i autoritet kralja, uz podignutu ruku i otvorenu šaku vladara koja pozdravlja sve dobronamjerne i integriše ljude. 

Okvirna finansijska sredstva potrebna za izgradnju spomenika sa svim radovima iznose 250.000 KM sa PDV-om.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti