Zakonska prava

Pavić-Pečenković: Porodiljno odsustvo je i pravo radnika-očeva

25.04.2023. 07:54 / Izvor: Akta.ba
porodiljsko odsustvo

Ministrica je podržala aktivnosti tih organizacija na široj promociji zakonskog prava na porodiljsko odsustvo radnika-očeva u BiH.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić-Pečenković razgovarala je jučer sa predstavnicama Ujedinjenih nacija u BiH i Sarajevskog otvorenog centra (SOC) Marinom Riđić, te Aminom Dizdar i Dalilom Hasanbegović.

Ministrica je podržala aktivnosti tih organizacija na široj promociji zakonskog prava na porodiljsko odsustvo radnika-očeva u BiH.

Pravo na porodiljsko odsustvo očevima je omogućeno od 2016. godine, kada je na nivou cijele Bosne i Hercegovine izmijenjen i dopunjen Zakon o radu, odnosno ispoštovane odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

Od tada do danas, to pravo iskoristilo je tek 0,36 posto očeva, pokazali su podaci iz istraživanja Sarajevskog otvorenog centra.

Kako su navele predstavnice ove organizacije i organizatori istraživanja, više od polovine anketiranih očeva nije znalo da postoji zakonska mogućnost da i otac koristi porodiljsko odsustvo u trajanju od godine dana, umjesto majke djeteta, a nakon dogovora s njom.

Više od 70 posto njih izjasnilo se da bi koristili porodiljsko odsustvo da su znali da postoji ta mogućnost.

Ovo pravo u Federaciji BiH je regulisano i kroz Zakon o radu FBiH, a podrazumijeva da poslije 42 dana od porođaja majke, pravo na porođajno odsustvo može koristiti i radnik-otac djeteta, ako se roditelji tako dogovore, s tim da to pravo može koristiti samo jedan roditelj.

Također, radnik-otac djeteta može koristiti pravo na porodiljno odsustvo i u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako ona iz drugih opravdanih razloga ne može koristiti porodiljno odsustvo.

Ministrica  Pavić-Pečenković je istakla kako resorno kantonalno ministarstvo u potpunosti podržava promociju i implementaciju tog roditeljskog prava, kao i aktivnosti koje će s tim ciljem realizirati UN i SOC-a u narednom periodu.

Tema sastanka je bio i Gender akcioni plan za period do 2027. godine, a koji će se uskoro naći na dnevnom redu Vlade KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti