Očekuje ih mnogo posla

Trebinjski vatrogasci u borbi s Gradom

25.04.2023. 09:30 / Izvor: Federalna.ba
Trebinjski vatrogasci

Bliži se sezona požara i trebinjski vatrogasci i ovoga ljeta očekuju mnogo posla.

Bliži se sezona požara i trebinjski vatrogasci i ovoga ljeta očekuju mnogo posla. I umjesto da svoj ionako rizičan posao obavljaju bez dodatnoga stresa, oni, odnosno dio njih, vodi bitku s Gradom Trebinje. Naime, nekolicina vatrogasaca podnijela je tužbu protiv Grada zbog nepoštivanja kolektivnoga ugovora, ali i ignorantskog odnosa gradonačelnika koji je, nakon što je supotpisao ugovor, kasnije ocijenio da im je povećanje plaće od 15 posto koje im pripada na osnovu Akta o procjeni rizika, previše. No, to je samo vrh ledenog brijega problema trebinjskih vatrogasaca.

Zastrašivanja, disciplinski postupci, premještaji - rezultuirali su tim da samo nekoliko vatrogasaca istraje u borbi za svoja prava i tuži Grad Trebinje i gradonačenika Mirka Ćurića. Vatrogasci, koji zbog  sudskog procesa ne žele pred kamere, tvrde nam da Akt o procjeni rizika Grad Trebinje namjerno nije donio kako bi izbjegao zakonske obveze. U tijeku je vještačenje vještaka ekonomske struke da bi se utvrdilo koliko su zapravo oštećeni trebinjski vatrogasci nepoštivanjem kolektivnoga ugovora. Uskoro bi trebala biti glavna rasprava.

"Suprotna strana nije priložila niti jedan dokaz. Naravno, i nema dokaza da je isplatila zagarantovano povećanje plate po osnovu otežanih uslova koje vatrogasci imaju u toku vršenja svoje radne dužnosti i mislimo da tu neće biti problema da presuda bude u korist naših klijenata", kaže Din Tešić, odvjetnik trebinjskih vatrogasaca.

Grad Trebinje je u rujnu prošle godine osnovao Odsjek civilne zaštite u koji se, tvrde vatrogasci, premještaju neposlušni poput predsjednika sindikata. Manjak vatrogasaca, zastrajela oprema, netransparentne i sumnjive nabavke još sumnjivije opreme veći su problem od sudskog procesa koji će, poručuju, dobiti jer vjeruju u pravo i pravdu.

Gradonačelnik Mirko Ćurić nije odgovarao na naše pozive, dok je komadir Vatrogasne jedinice Zdravko Kašiković prvo pristao, a onda rekao da će se javiti za 15 minuta. I više se nije javljao.

Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini RS-a, zbog kršenja prava vatrogasaca u veljači je svojim vozilom blokirao ulaz u Gradsku upravu.

"Poslje toga je stao mobing i prestao je proces prebacivanja vatrogasaca iz Vatrogasne jedinice u neku novoformiranu civilnu zaštitu koju je Grad Trebinje ranije ukinuo formirajući neku ustanovu za bezbjednost i ekologiju, što je nonsens i urađeno je i mimo Ustava i mimo zakona. Najveći je problem što ne funkcionira pravna država", ističe Vukanović.

Da sigurnost građana vlasti, čini se, nije na prvom mjestu, govori i činjenica da su se odvjetniku trebinjskih javili i vatrogasci iz Vlasenice, a i Prijedora. U Vlasenici je, primjerice, totalno ukinuta vatrogasna postrojba. 

"Očigledno se radi zastrašivanju i diskriminaciji tačno određene grupe ljudi, vatrogasaca u RS-u, da se kroz njih, možda, zastraše drugi građani RS-a”, smatra Tešić.

Nije samo gašenje požara posao vatrogasaca. Asistriranje u akcijama i, primjerice, prometnim nesrećama također su dio njihovih aktivnosti. Zato je ovakav odnos vlasti spram vatrogasaca u RS-u presedan u svijetu, ali i loša poruka građanima toga dijela naše zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti