DHL Media Briefing Valencia 2023

DHL Grupa predstavila eru održive logistike

25.04.2023. 11:19 / Izvor: Akta.ba
dhl press

Već više od jedne decenije, Deutsche Post DHL Grupa prepoznaje ključnu ulogu koju lanci snabdijevanja igraju u oblikovanju budućnosti.

Svijet se sve više oslanja na lance snabdijevanja za isporuku roba i usluga potrošačima. Međutim, uticaj ovih lanaca snabdijevanja na životnu sredinu i društvo postao je goruća tema posljednjih godina, a njihova održivost je sada na čelu svih rasprava.

Već više od jedne decenije, Deutsche Post DHL Grupa prepoznaje ključnu ulogu koju lanci snabdijevanja igraju u oblikovanju budućnosti. Tim povodom je danas održan brifing za digitalne medije na temu održive logistike "Delivering on Climate Action", a u okviru prvog DHL globalnog samita koji je okupio više od 1000 učesnika.

Samit se održava od 25. do 27. aprila 2023. u Valensiji, Španija, Zelenoj prestonici Evrope 2024.

Kako je istaknuto, cilj za 2020. godinu je ostvaren i Deutsche Post DHL Grupa je bila 30% efikasnija u odnosu na 2007. godinu.

Deutsche Post DHL Grupa postigla je impresivne rezultate sa preko 30.000 električnih vozila i preko 830 miliona litara održivog avionskog goriva osiguranih u 2022. Također, više od polovine objekata DHL-ovog lanca snabdijevanja je ugljično neutralno.

MISIJA 2050

Sada Deutsche Post DHL Grupa postavlja neto nulti cilj za 2050. godinu koji je zasnovan u skladu s najnovijom naukom o klimi.

Uvodi se nova ESG mapa puta, fokusiraju se na sve aspekte održivosti: okoliš, društvo i upravljanje, uvodi se nova usluga GoGreen+, a odjeljenja počinju da uvode zelene proizvode zasnovane na održivim gorivima i tehnologijama.

dhl press

Monika Schaller, izvršna potpredsjednica za korporativne komunikacije, odgovornost i brend u Deutsche Post DHL Grupi kazala je da su posvećeni razvoju inovativnih rješenja za održivost kako bi osigurali da poslovanje bude ekološki i društveno odgovorno.

"S obzirom da je DHL domaćin najvećeg samita o održivosti, sada okupljamo naše klijente zajedno sa stručnjacima iz ove oblasti kako bismo razgovarali o razvoju zelene, čistije logistike", poručila je.

Era of Sustainable Logistics Global Summit 2023 je namijenjen stručnjacima za logistiku i održivost u različitim industrijama kako bi sarađivali, razvijali inovativna rješenja i napravili još jedan korak ka zelenijoj i čistijoj logistici. 

Katja Busch, glavni komercijalni direktor u DHL-u i šef DHL-ovog odjela za korisnička rješenja i inovacije (CSI) predstavila je značaj održivih lanaca nabavke i njihov uticaj na okoliš i ekonomiju, te objasnila zašto je sada pravo vrijeme da DHL održava ovaj globalni samit.

 

"Zašto smo odabrali Valensiju? Valensija je pristupačan, inteligentan i održiv grad izabran za zelenu prijestonicu Evrope za 2024. i grad koji je posvećen ciljevima održivog razvoja", istakla je.

Predstavljena je i platforma "Era održive logistike" od strane DHL-a koja okuplja klijente, industrijske organizacije (i druge zainteresirane strane) kako bi što bolje upoznali lance snabdijevanja.

"Dok se suočavamo s izazovima klimatske vanredne situacije, jasno je da održivost mora biti na čelu naših napora. Davanjem prioriteta čistijoj, zelenijoj logistici i zajedničkom radu, zaista vjerujem da možemo pokrenuti značajan napredak ka postizanju održivih lanaca nabavke. DHL era održive logistike Globalni samit 2023. prilika je za izgradnju zajednice, a mi smo uzbuđeni što ćemo to omogućiti.Dugujemo budućim generacijama da preduzmu hrabre akcije i preuzmu obaveze da zaštitimo našu planetu sada", kazala je Katja.

Carsten Lützenkirchen, viši potpredsjednik komercijalnih operacija u DHL CSI, podijelio je najnovije uvide u istraživanje i inovacije u ovoj oblasti te iskustva kupaca.

"Imamo sjajne partnere u digitalizaciji i održivoj logistici. Održiva ekonomija raste puno brže nego prije", naveo je.

Tehnologija dekarbonizacije je još uvijek u početnoj fazi i dekadama smo udaljeni od pune elektrifikacije, zelenog vodonika itd. Cijene održivih goriva trenutno su visoko povišene i trenutno ne postoji globalno prihvaćen okvir za obračun smanjenja emisija GHG.

BORBA PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Yin Zou, šef korporativnog razvoja u Deutsche Post DHL Grupi, govorio je o tome kako Grupa napreduje u svojoj mapi puta održivosti poduzimajući konkretne akcije u borbi protiv klimatskih promjena.

 

Kazao je da je DPDHL Grupa je već dugi niz godina fokusirana na ekološku održivost.

"Od objave naše mape puta održivosti u martu 2021, već smo napravili značajan napredak na našem putu ka održivijoj budućnosti – uvođenjem električnih vozila, kupovinom SAF-a, transformacijom i izgradnjom zgrada koje su neutralne ugljiku i širenje novih zelenih usluga", kaže Yin Zou.

Grupacija je na čelu elektrifikacije, već uvela preko 30.000 e-vozila u svoju isporuku širom svijeta i naručila do 12 potpuno električnih teretnih aviona. Prošle godine, Grupa je takođe uspješno obezbijedila preko 830 miliona litara SAF-a do 2026.

Iako su ponosni na brz napredak koji su postigli, ostaju posvećeni istraživanju novih tehnologija i partnerstava kako bi i dalje stvorili zamah za pokretanje zelene agende.

"Cilj za 2020. ostvaren i krenuli smo dalje do 2050. godine. Postavili smo ambiciozan cilj za dekarbonizaciju do 2030. i obavezali se da ćemo potrošiti do 7 milijardi eura na održiva goriva i tehnologije, na proširenje flote e-vozila s nultom emisijom i na klimatski neutralne zgrade", kazao je Zou.

Smatra da logistička industrija još uvijek mora prevladati nekoliko izazova na putu da postigne dekarbonizaciju u velikim razmjerima kao što je pakovanje, kontejneri..

Za kupce koji žele značajno smanjenje emisije gasova staklene bašte, pokrenuli su novu GoGreen Plus uslugu.

"GoGreen Plus je opciona usluga koja je dostupna za sve naše osnovne proizvode koja koristi različite mjere za smanjenje emisija u DPDHL-ovim operacijama, npr. korištenjem održivih goriva i tehnologija umjesto fosilnih goriva uz koju će svi kupci imati koristi od smanjenja emisija u našim poslovima u narednim godinama", poručio je Zou.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti