PRIPREMNE AKTIVNOSTI

Još jedan korak do brendiranja: Osnovano Udruženje sarajevskih ćevabdžija

25.04.2023. 13:47 / Izvor: Akta.ba
sarajevski ćevap

Udruženje sarajevskih ćevabdžija konačno je registrovano, što je bio prvi korak ka postupku zaštite i brendiranja sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda.

"Udruženje sarajevskih ćevabdžija" konačno je registrovano, što je bio prvi korak ka postupku zaštite i brendiranja sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda.

Nakon svih pripremnih aktivnosti Udruženje je dobilo rješenje o upisu u registar 06. februara 2023. godine, a za predsjednicu Udruženja jednoglasno je izabrana Amela Ferhatović, javlja Akta.ba.

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, 09. marta 2023. godine, donijela je Uvjerenje o registraciji poreznog obveznika "Udruženje sarajevskih ćevabdžija", dok je Federalni zavod za statistiku Sarajevo, 14. marta 2023. godine, donio je Obavještenje o razvrstavanju poslovnog subjekta prema klasifikaciji djelatnosti.

AKTIVNOSTI NA POSTUPKU ZAŠTITE SARAJEVSKOG ĆEVAPA

Nakon što je okončan postupak registracije Udruženja, nastavljene su aktivnosti u cilju zaštite sarajevskog ćevapa jer udruženje može biti formalni podnosilac zahtjeva za zaštitu sarajevskog ćevapa.

Služba za lokalno poslovanje nastavila je komunikaciju i saradnju s Emirom Đedovićem koji je bio angažiran od strane Grada Sarajeva za konsultantsko-specijalističke usluge u postupku registracije Udruženja, kao i postupku pripremanja potrebnih specifikacija i upućivanja zahtjeva prema Agenciji za sigurnost hrane BiH. 

Tako je Služba za lokalno poslovanje, dana 09. marta 2023. godine, organizovala sastanak na kojem je, između ostalog, dogovoreno će, u svrhu pripreme zahtjeva za zaštitu sarajevskog ćevapa, kontaktirati Arhiv Grada Sarajeva radi informacije o dostupnosti arhivske građe u kojoj su historijski podaci koji se odnose na sarajevske ćevape i ugostitelje. Također, dogovoreno je da Emir Đedović Službi za lokalno poslovanje dostavi nazive regija iz R Italije koje su iskoristile sve prednosti zaštite svojih prehrambenih proizvoda kako bi se po mogućnosti organizovalo studijsko putovanje za predstavnike Udruženja. Također, razmotrit će se mogućnosti osiguranja sredstava za ovo putovanje iz raspoloživih EU fondova. 

Zatim je 16. marta 2023. godine održan sastanak predstavnika Udruženja sarajevskih ćevabdžija na temu podnošenja zahtjeva za zaštitu sarajevskog ćevapa oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta. 

Na sastanku je dogovoreno da predstavnici Udruženja Đedoviću dostave historijat većine ugostiteljskih tradicija sarajevskih ćevabdžija, te da se uradi oznaka zaštićenog proizvoda sarajevskog ćevapa. Prijedlog je da se za ovu potrebu angažira profesionalni dizajner. 

Također, dogovoreno je da Đedović pripremi odgovarajući upitnik za proizvođače ćevapa koji je proslijeđen svim članovima Udruženja. Nakon popunjavanja upitnika, Đedović će u saradnji s Udruženjem sarajevskih ćevabdžija organizovati izradu Zahtjeva za registraciju sarajevskog ćevapa zaštićenom oznakom geografskog porijekla. 

Postupak registracije oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i oznaka garantovano tradicionalnog specijaliteta, pokreće se zahtjevom koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. 

ĆEVAPI MEĐU 100 NAJPREPOZNATLJIVIJIH NACIONALNIH JELA​​

Podsjetimo, sarajevski ćevapi su prema Svjetskom atlasu hrane "The Taste Atlas" zauzeli visoko 10 mjesto na rang listi svjetskih 100 najprepoznatljivijih nacionalnih jela i svrstani su u top 5 jela s visokim potencijalom za zaštitu.

Zaštićenom oznakom geografskog porijekla očekuje se veći doprinos tržišnoj vrijednosti proizvoda koja odgovara njegovim posebnim svojstvima i stečenom ugledu. Također, zaštitom se sprječava zloupotreba ili neovlaštena upotreba geografske oznake od drugih lica. 

O svim aktivnostima koje će se preduzimati u narednom periodu, a u cilju zaštite sarajevskog ćevapa, Gradsko vijeće Grada Sarajeva bit će blagovremeno informisano.

Informacije o aktivnostima Grada Sarajeva na zaštiti sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda biće razmatrane i na sjednici Gradskog vijeća koja je zakazana za 26. april.

Podsjetimo, zaštitu sarajevskog ćevapa inicirala je prošle godine gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Tada je istakla da registracije traju godinama, ali da je sve to vrijedno truda.

Aktuelna gradska administracija će, poručila je Karić, nastaviti s podrškom zaštiti i promociji najpoznatijeg sarajevskog brenda - ćevapa, s ciljem jačanja naše gastronomske i turističke ponude.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti