Na površini do 3.000 m2

Svečano otvoreno vještačko jezero u Istočnom Novom Sarajevu

25.04.2023. 15:47 / Izvor: SRNA
vještačko jezero

Svečano otvoreno vještačko jezero u Istočnom Novom Sarajevu površine oko 3.000 metara kvadratnih u čiju je izgradnju uloženo 620.000 KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević danas su, simboličnim puštanjem u rad linijske i plutajuće fontane, svečano otvorili vještačko jezero u Istočnom Novom Sarajevu površine oko 3.000 metara kvadratnih u čiju je izgradnju uloženo 620.000 KM.

Katić je novinarima rekao da mu je drago što su brojni građani došli da uveličaju zvanični završetak radova započetih 2021. godine. 

"Izgradnja jezera, ali i sve što smo već uradili i što planiramo da realizujemo u narednom periodu, govori u prilog našim željama i planovima da postanemo najljepše mjesto za život u Republici Srpskoj. To se polako i ostvaruje", naveo je Katić. 

On je apelovao na sugrađane da čuvaju jezero i da djecu uče o važnosti odgovornog ponašanja prema javnom dobru. 

Prema njegovim riječima, o jezeru će brinuti lokalno komunalno preduzeće "Rad" čija je obaveza da svakodnevno održava njegovu čistoću, kupi otpatke i vodi računa o hemijskoj ispravnosti vode. 

"Ako ispoštujemo sve što je definisano projektom sigurno ćemo imati uređeno i čisto jezero", naveo je Katić. 

 

vještačko jezero


Prije puštanja u rad fontana, Katić i Kovačević su u blizini jezera posadili drvo koje će simbolizovat prijateljstvo ove dvije lokalne zajednice, koje su danas zvanično potpisale povelju o bratimljenju. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je Istočno Novo Sarajevo najurbanija opština u Istočnom Sarajevu, ali da je ubijeđen da će i u ostalim opštinama biti sličnih projekata. 

"Mislim da će ovo biti mjesto okupljanja građana svih opština iz sastava Istočnog Sarajeva, ali i iz drugih dijelova republike Srpske i cijele BiH. Ovo je primjer drugim lokalnim zajednicama kako treba oživjeti koncept humanog življenja. Nije sve u izgradnji stambenih zgrada i saobraćajnica, treba to obogatiti određenim sadržajima. Ovo je generalno projekat koji daje novu dimenziju Istočnom Sarajevu", naglasio je Ćosić. 

Završetkom izgradnje jezera upotpunjen je parkovski kompleks u ovom dijelu opštine jer se nadovezuje na nedavno izgrađeni Park velikana, rečeno je Srni u opštinskoj upravi Istočno Novo Sarajevo. 

Izgradnja vještačkog jezera je jedinstven projekat u ovom dijelu Republike Srpske, jer je u centru urbanizovane zone izgrađeno jezero uz koje će građani moći uživati i provoditi slobodno vrijeme u šetnji i rekreaciji. 

Osim uređenja vještačkog jezera, u sklopu regulacionog plana "Centar tri" izgrađena je i pješačka staza, postavljen urbani mobilijar, izvršeno hortikulturno uređenje lokaliteta, te postavljena adekvatna rasvjeta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti