Povećane plaće

Brčko: Prekinut štrajka medicinskih radnika

26.04.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Štrajk

Nezavisni Sindikat radnika u zdravstvu Brčko distritka BiH, predvođen Štrajkačkim odborom, na sastanku sa predstavnicima Vlade Brčko distritka BiH odlučio je da prekine štrajk medicinskih radnika.

Nezavisni Sindikat radnika u zdravstvu Brčko distritka BiH, predvođen Štrajkačkim odborom, na sastanku sa predstavnicima Vlade Brčko distritka BiH odlučio je da prekine štrajk medicinskih radnika koji je počeo 13. marta ove godine, jer su postigli načelan dogovor koji treba da rezultira potpisanim sporazumom dvije strane.

Sporazumom koji je postignut, a kojim se usvaja minimum zahtjeva štrajkačkog odbora i prekida cjelodnevni štrajk radnika u zdravstvu, radnici JZU "Zdravstveni centar Brčko" vratiće se u normalni proces rada.

"Budući da smo dobili čvrste garancije u pogledu popravljanja materijalnog položaja radnika u zdravstvu, obavještavamo javnost da se cjelodnevni štrajk prekida, te da JZU od 26.04.2023. godine radi u punom kapacitetu", navodi se u saopštenju za javnost Advokatske kancelarije Marjanović, koji su pravni zastupnici Nezavisnog sindikata u pregovorima.

Štrajkački odbor zahvalio se pacijentima na razumijevanju, podršci i strpljenju.

Vlada Brčko distrikta dala je prošle sedmice konačnu ponudu u kojoj se predlaže povećanje plata u dva navrata u ukupnom iznosu od 13 posto, te jedan milion KM dodatnih sredstava za raspoređivanje plaćanja dežurstava, pripravnosti i prevoza, potom donošenje Kolektivnog ugovora kao i plaćanje putnih troškova za zaposlene u brčanskom zdravstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti