1,2 milijarde stranog duga

Hadžić o nekoliko scenarija zaduženja RS: Moguć i ekonomski krah i kolaps

26.04.2023. 08:37 / Izvor: N1
rs

Dok je pred cijelom Bosnom i Hercegovinom još jedna izazovna godina i borba s inflacijom, ona će naročito "uzbudljiva" biti za građane entiteta Republika Srpska, kojeg očekuje povrat vrtoglavo visokog stranog duga – problem, koji se neće moći riješiti bez novih zaduženja.

Dok je pred cijelom Bosnom i Hercegovinom još jedna izazovna godina i borba s inflacijom, ona će naročito "uzbudljiva" biti za građane entiteta Republika Srpska, kojeg očekuje povrat vrtoglavo visokog stranog duga – problem, koji se neće moći riješiti bez novih zaduženja. Kojim putem doći do njih? Koji su najizgledniji scenariji i koje opasnosti vrebaju u svakom od njih?

Republika Srpska se nalazi u najozbiljnijoj finansijskoj situaciji u posljednjih dvadeset godina, istaknuo je ovo nedavno jedan od lidera opozicionog PDP-a Igor Crnadak – napomenuvši da entitetske vlasti samo u ovoj godini moraju vratiti 1,2 milijarde stranog duga za šta nisu pronašli rješenje.

"Samo do 28. juna se mora vratiti oko 330 miliona KM po osnovu prodaje obveznica na Bečkoj berzi", dodao je Crnadak.

Dakle, ovdje nije bitan samo iznos, već i ročnost, jer spomenutu brojku u junu je potrebno vratiti u jednoj tranši, a tog novca RS nema bez novog zaduženja – naglasio nam je makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Nekoliko je mogućih scenarija

Dok će, kako je naglasio univerzitetski profesor Hadžić, izostanak adekvatnih mjera u borbi sa inflacijom, ovaj proces u godini pred nama otežati u cijeloj zemlji, građani RS će naići na izazov više.

Hadžić je u razgovoru za portal N1 istaknuo nekoliko mogućih scenarija.

"Od toga da Kina uskoči i kupi nove obveznice, kao vid zaduženja, ali niko ne zna pod kojim će to uslovima biti, pa do toga da MMF nadomjesti nedostajuća sredstva. U slučaju MMF-a, to bi finansijski bila daleko najpovoljnija opcija, ali MMF će vrlo vjerovatno tražiti ispunjavanje određenih uslova i reformi, koji se neće svidjeti vlastima u Republici Srpskoj, uz dodatnu napomenu, da se u ovom slučaju pita i Federacija BiH, kojoj u ovom trenutnku ne treba kredit ili neki finansijski aranžman sa MMF-om", započeo je Hadžić.

Stoga, dodao je, druga spomenuta opcija je manje vjerovatna u ovom trenutku, ali ne i nemoguća kako se bude bližio rok za otplatu duga, a ne bude pronađeni drugi i dodatni izvori finansiranja.

"Treća mogućnost jeste da Republika Srpska ne pronađe zainteresovane partnere da kupe obveznice, što će značiti ekonomski krah i kolaps. Vanjski dug se svakako prvi namiruje, što bi onda eventualno značilo da neće biti novca za penzionere i plate u javnom sektoru uključujući sve zaposlenike javnog sektora. Ovo je ekstremni i malo vjerovatan slučaj, ali nije nemoguć", upozorio je makroekonomski analitičar.

Kina: Garancije su ono gdje je opasnost

Vratimo se sada onoj poprilično izglednoj opciji – Kini – koja sve više predstavlja određenu vrstu ‘konkurencije’ MMF-u. Naime, djelujući kao zemlja koja pruža finansijsku podršku onima u problemima sa platnim bilansom, Kina sve češće preuzima dio MMF-ove uloge.

"Par desetaka zemalja širom svijeta je na ovaj način dobilo novac, ali garancije su ono gdje je opasnost, u slučaju da ne možete otplatiti dug. To može biti opasnost i u ovom slučaju za Republiku Srpsku, jer je vrlo izgledno da bi Kina mogla biti neko ko će kupiti obveznice, ali ne znamo u ovom trenutku šta će se založiti ili biti „garancija“ da će se na vrijeme izmiriti dug", istakao je Hadić.

Ujedno, skreće pažnju na to da pitanje državne imovine treba pažljivo pratiti u ovom kontekstu zaduženja, jer to može biti jedan vid garancije, te stoga ne treba čuditi zaoštravanje političke retorike posljednjih sedmica u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti