55 VRHUNSKIH PREDAVAČA

Sarajevo je danas turistički centar regije - Počeo prvi "Sarajevo Tourism Summit"

26.04.2023. 11:24 / Izvor: Akta.ba
sarajevo tourism summit

Summit je regionalnog karaktera na kojem se okupilo 55 vrhunskih predavača iz 10 zemalja i više od 300 učesnika.

Jutros je u Sarajevu svečano počeo prvi "Sarajevo Tourism Summit", koji je okupio stručnjake iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva i srodnih grana privrede, a u cilju upoznavanja sa novim trendovima, kretanjima i aktuelnostima iz ovih oblasti.

Summit je regionalnog karaktera na kojem se okupilo 55 vrhunskih predavača iz 10 zemalja i više od 300 učesnika.

Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice KS je zvanično otvorio summit riječima da je jako ponosan na prvi turistički summit u Sarajevu, te da će Turistička zajednica nastaviti da podržava ovakve projekte jer se uklapa u njihovu viziju i misiju, te sve ono šta oni rade.

"Našoj instituciji je jako važan kongresni turizam između svih ostalih na kojima mi radimo, čestitamo organizatorima jer najteže je početi i najteži je prvi put. Ja se nadam da će ovo preći u tradiciju i iz godine u godinu biti sve bolje i uspješnije", kazao je Fazlagić.

sarajevo summit

Organizator i promotor summita, Enis Hadžimujić iz Business Concierge Centra je kazao da im je čast što su danas ovdje regionalni gosti.

"Vodili smo se otpočetka time da ovaj summit preraste u tradiciju i naša namjera je bila da kroz ova dva dana pričamo o trendovima u hotelijerstvu, turizmu, ugostiteljstvu, razmijenimo iskustva i da našim poslovnim ljudima koji rade u tim branšama kolege iz regije prenesu ta iskustva, nešto što će im koristiti u radu", poručio je Hadžimujić.

Jasmin Topalović, direktor marketinške agencije Topcom je u svom obraćanju naglasio da je cilj summita regionalno povezivanje turističkog tržišta i zajedničko nastupanje na novim tržištima.

"Turizam je jedna od najznačajnijih grana privrede koja zahtjeva podršku kompletnog društva kako bi imali željene benefite i rezultate. Vjerujem da će ovaj summit postati tradicija i da će naredne godine biti organiziran na još većem nivou", rekao je Topalović.

summit

Summit je podržala i Vanjskotrgovinska komora BiH, ispred koje se obratio predsjednik Ahmet Egrlić kazavši da je ovo jedan jedan vrlo ozbiljan summit koji šalje poruku regionalne saradnje, šalje poruku o našim potencijalima, o tome koliko i šta možemo ponuditi svijetu i koliko zapravo turizam može biti razvojna šansa kako BiH tako i regiona.

"Vanjskotrgovinska komora tradicionalno podržava ovakve događaje i nastavit ćemo ih podržavati, također imamo brojne projekte sa našim partnerima kao što je USAID , GIZ i ostali gdje zaista radimo na afirmaciji turizma, kreiranju novih turističkih proizvoda i ono što je važno da naši predstavnici vlasti prepoznaju važnost turističke infrastrukture i infrastruktura općenito", kazao je Egrlić, dodajući da nije dovoljno imati kulturno naslijeđe i prirodne ljepote , to sve treba da prati jedna ozbiljna infrastruktura.

summit

Summit će trajati dva dana u formama panel diskusija, prezentacija i radionica, učesnici će raspravljati o trenutnom stanju turizma u regiji, razmjenjivati iskustva i znanja, te donositi nove ideje za unapređenje saradnje i daljnji razvoj turističkih destinacija i privrede. Pored konferencijskog dijela, učesnici će imati priliku prisustvovati master vinskom show programu, degustacijama i gastro prezentacijama.

Organizator prvog Sarajevo Tourism Summita je Business Concierge Centar u suorganizaciji sa marketinškom agencijom Topcom. Događaj se realizuje uz podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, a važnost ovog događaja za razvoj i unapređenje turizma prepoznala je i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti