MOSTARSKI SAJAM

Nermin Nikšić: Stabilno okruženje za investitore se neće napraviti samo od sebe

02.05.2023. 12:48 / Izvor: Akta.ba
NERMIN NIKŠIĆ

Naveo je podatke svjetskih organizacija prema kojima se Bosna i Hercegovina oporavlja sporije od očekivanog nakon pandemijske krize, ali i od posljedica rata u Ukrajini.

"Danas više nego ikada, u vrijeme rastuće polarizacije, trebaju nam inicijative koje integriraju, promovišu saradnju i povezuju. Ekonomija je jedan od ključnih integrativnih činitelja ovog društva, zato je mostarski sajam važan događaj", istaknuo je ovo premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, na svečanom otvorenju Međunarodnog i sajma gospodarstva 2023. u Mostaru.

Kazao je da je održavanje ovog sajma i prisustvo uvaženih gostiju važno tim više što je za uspješno rješavanje problema koji su pred nama potreban predan rad, saradnja svih nas, te nedvosmislena podrška međunarodne zajednice.

"Partner ovogdišnjeg mostarskog sajma je država Izrael partner, jedna je od značajnijih svjetskih ekonomija sa kojom u nadolazećem periodu moramo graditi prisne i otvorene odnose", poručio je.

Nikšić je naveo kako se prisustvom premijera Srbije i Hrvatske šalje važna i pozitivna poruka o razumijevanju potrebe naše uzajamne saradnje za zajedničko dobro ljudi s obje strane bh. granice te unutar BiH dok prisustvo međunarodnih predstavnika pokazuje podršku za saradnju na svim nivoima kao bi Bosna i Hercegovina krenula u integraciju u EU.

"Stabilno okruženje za investitore se neće napraviti samo od sebe. Mi koji smo danas ovdje smo ključni činitelji regionalnog poretka koji takvu stabilnost treba osigurati", naglasio je.

NERMIN

Naveo je podatke svjetskih organizacija prema kojima se Bosna i Hercegovina oporavlja sporije od očekivanog nakon pandemijske krize, ali i od posljedica rata u Ukrajini.

"Rizik od siromaštva se povećava, a razvojnih kapaciteta i investicija u mala i srednja preduzeća te kapitalne projekte su umanjena. Obim uvoiza je veći od izvoza. To se mora mijenjati. Stabilno okruženje za investitore se neće napraviti samo do sebe. Mi koji stojimo ovdje smo ključni činitelji regionalnog poretka koji takvu stabilnost trebamo kreirati. Zabrinutost je i zbog iseljavanja stanovništva i pandemije koja je pogodila sve – bijela kuga. 500.000 se iselilo u proteklih osam godina, a UN-ov izvještaj pokazuje da je BiH zemlja s najveći smanjenjem broja stanovnika na svijetu. To je lista na kojoj ne želite biti prvi. Vakcina protiv bijele kuge je samo jedna – razvoj", rekao je Nikšić.

Naveo je kako od Hrvatske očekuje da “bude ruka koja će povući i nas u voz evropskoga razvoja”.

"Nadam se i vjerujem da ćemo i mi uskoro moći biti uzor u razvoju i premošćavanju barijera koje se ispred nas nalaze na tom putu". poručio je Nikšić, dodajući da su pred nama u BiH brojni izazovi, ali da su događaji poput danšnjeg primjer dobre prakse kako se sa njima trebamo suočavati.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti