Godišnja kvota

Trivić: 1.400 dozvola za strane radnike trenutno nije dovoljno

03.05.2023. 07:47 / Izvor: BHRT
Radnici

U Republici Srpskoj dozvoljena je godišnja kvota od 1.400 radnih dozvola za strane radnike, što je trenutno dovoljno, izjavio je predsjednik republičke Unije poslodavaca Saša Trivić.

U Republici Srpskoj dozvoljena je godišnja kvota od 1.400 radnih dozvola za strane radnike, što je trenutno dovoljno, izjavio je predsjednik republičke Unije poslodavaca Saša Trivić.

Trivić je podsjetio da je ovu kvotu odobrila Vlada Republike Srpske na zahtjev poslodavaca, navodeći da će domaća privreda ubuduće teže funkcionisati bez stranih radnika.  

On je istakao da se stranci najčešće zapošljavaju u oblasti građevinarstva i prerađivačke industrije.

"Zapošljavaju se i u prehrambenoj industriji i ugostiteljstvu. U najvećem broju dolaze radnici iz Turske, Bangladeša, Indija, ali i iz Srbije i Hrvatske", rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, poslodavcima iz RS problem predstavlja iseljavanje radne snage, odnosno demografski problem.

Trivić je naveo da su današnje generacije koje dolaze iz srednjih škola malobrojnije, nego generacije koje odlaze u penziju, te dodao da je Vlada Republike Srpske dala obećanje da će se kvote za strane dozvole povećati, ako za tim bude potrebe.

Radne dozvole u okviru utvrđene kvote za Republiku Srpsku stranim državljanima izdaju nadležne filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, pod uslovom da na evidenciji nezaposlenih u biroima, prema sjedištu poslodavca nema lica odgovarajuće stručne spreme koja ispunjavaju uslove ili ima, ali su odbila zaposlenje u traženoj struci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti