Kilogram i do 15KM

Piletina je postala luksuz: Šta jedemo? Zamrznuto prodaju kao svježe?

04.05.2023. 07:46 / Izvor: N1
Piletina

Foto: N1

Najnovije cijene piletine, koje su skoro dvostruko veće u odnosu na prethodnu godinu, novi su udar na budžet građana.

Najnovije cijene piletine, koje su skoro dvostruko veće u odnosu na prethodnu godinu, novi su udar na budžet građana. Peradari poručuju da oni ne formiraju cijene u trgovinama, kao i da je njihov sektor u veoma teškoj situaciji. Dodatno zabrinjava i informacija da se zamrznuto meso uvezeno iz Turske, u našoj državi prodaje kao svježe.

Ručak bez mesa postao je svakodnevnica u brojnim bh. domovima. Razlog nije dijeta, nego više cijene mesa. Čak je i pileći file postao luksuz, jer umjesto prošlogodišnjih 8, danas kilogram plaćamo i do 15 KM.

Život i sa pristojnom platom postaje sve teži.

"Jedna od osnovnih prehrambenih namirnica kao što je pileće meso, koje bi trebalo da je značajno jeftinije od junetine i teletine, ono je nažalost stiglo cijenu junetine i teletine, i čak i to meso je postalo većini građana nedostupno. Kupuje se ono što je najjeftinije krila, iznutrice i slično", kazala je Gordana Bulić, Udruženje potrošača Klub TK.

Od visokih cijena piletine u trgovinama, najmanju zaradu imaju peradari, poručuje Mesud Pinjo. Dodaje da su enormni troškovi s kojim se suočavaju farmeri.

"Mi ovoj državi na godišnjem nivou peradarski sektor državi plati 45 miliona KM PDV-a, plus svi ostali dodaci i porezi. Ova farma, kao i sve ostale u FBiH, električnu energiju plaća kao industrijsku struju 20-25 pfeninga po kilovatu. Jelova piljevina je nestala sa tržišta i sad mi koristimo slamu, jednu balu slame plaćamo 4 KM. To su izuzetno veliki troškovi", kazao je Mesud Pinjo, Udruženje peradara FBiH.

Ipak, osim zbog visokih cijena, građani su zabrinuti i zbog neupućenosti šta jedu? Prethodnih dana, crv sumnje stvorila je piletina uvezena iz Turske.

"Federalno udruženje peradara je došlo u posjed materijalnih dokaza da je prije nekoliko dana u BiH uvezeno osam kontejnera zamrznute piletine iz Turske, koja se potom na našem tržištu u susret 1. maju prodavala kao svježe meso. Naravno, postupili smo odgovorno i upoznali smo inspekcijske organe o toj situaciji, a šta su oni dalje poduzeli to je za nas, za sada nepoznato", kazao je Pero Nikić, Udruženje peradara FBiH.

U međuvremenu, veliki uvoz, porezi, visoki troškovi, ostavljaju trag na peradarstvo.

Samo tokom prošle godine uvezeno je 11 i po miliona kilograma piletine. Kao posljedicu, u Bosni i Hercegovini je na sceni i gašenje brojnih farmi.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti