Veća konkurentnost i bolji pristup

Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH upućen na usvajanje Vijeću ministara BiH

09.05.2023. 12:57 / Izvor: Akta.ba
zakon o vinu

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje Nacrt zakon.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje Nacrt zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, u cilju regulisanja oblasti vinarstva i vinogradarstva, s obzirom na značaj koji ovaj sektor ima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Resorni ministar Staša Košarac izjavio je da je na definisanju i usaglašavanju predloženog teksta zakona rađeno u saradnji i punoj koordinaciji s predstavnicima nadležnih entitetskih institucija, te vinarima i vinogradarima iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Objasnio je da je potreba za usvajanjem predloženog zakonskog rješenja proistekla nakon što je Evropska komisija 2019. dala rok BiH da do novembra 2024. uskladi zakonodavstvo u oblasti vina i vinogradarstva sa EU standardima.

"Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH bio je prioritet u radu ministarstva na čijem sam čelu, jer smo potpuno posvećeni da domaćim proizvođačima omogućimo da i nakon 2024. nastave da nesmetano obavljaju vanjskotrgovinski promet na evropskom i svjetskom tržištu. Očekujemo da će i Vijeće ministara BiH prepoznati značaj predloženog zakona i usvojiti ga u što skorijem roku", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, predloženim zakonom se utvrđuju principi organizacije tržišta vina u BiH, označavanje, nadzor i kontrola proizvodnih potencijala i tržišta i slično, te otklanjaju poteškoće proistekle iz ograničene primjene postojećeg zakonskog rješenja u praksi.

"Novim zakonom ćemo obezbijediti veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH evropskom i svjetskom tržištu", rekao je Košarac.

Istakao je da u BiH godišnje bude proizvedeno oko 18 miliona litara vina, te da trenutna površina pod vinovom lozom iznosi oko 3.600 hektara, od čega je u Republici Srpskoj 600 hektara, a u Federaciji BiH 3.000 hektara. U Republici Srpskoj registrovano je 38 proizvođača vina, u Federaciji njih 50, a u Brčko Distriktu dva proizvođača vina. Kada je u pitanju vanjskotrgovinski promet,  Košarac kaže da domaći proizvođači vina najviše izvoze u Hrvatsku, Srbiju i Njemačku.

Napomenuo je i da je na zahtjev domaćih privrednika pokrenuta procedura za pristupanje BiH Međunarodnom savjetu za masline.

"Aktivno smo radili sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH da budemo dio ove značajne svjetske organizacije za masline. Okončali smo svoj dio posla i uskoro očekujemo potpisivanje instrumenta za pristupanje toj organizaciji - zaključio je ministar Košarac", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti