Pregovori nisu dali rezultate

Željeznice FBiH nemaju interesa za uspostavu linije do Zagreba

15.05.2023. 10:24 / Izvor: Faktor
željeznice

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine nisu planirale u redu vožnje za 2022/2023. prometovanje međunarodnih putničkih vlakova na relaciji Sarajevo – Zagreb – Sarajevo preko Banje Luke.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine nisu planirale u redu vožnje za 2022/2023. prometovanje međunarodnih putničkih vlakova na relaciji Sarajevo – Zagreb – Sarajevo preko Banje Luke, potvrđeno je za Faktor iz Željeznica.

Ipak, kako su za Faktor kazali, ulažu napore i pokušavaju pronaći rješenje za uspostavu međunarodnog putničkog prometa, ali i za obnovu linije Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo.

Za uspostavljanje ovih linija potrebno je da postoji iskazana volja, interes i značaj i drugih željezničkih kompanija na prijevoznom putu, Željeznica Republike Srpske (ŽRS) i Hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza (HŽPP).

Nažalost, dosadašnji pregovori nisu dali rezultate, a o eventualnim izmjenama javnost će biti blagovremeno obaviještena, kazali su za Faktor iz Željeznica FBiH.

Iz ove kompanije ranije su naveli kako bi karta na relaciji Sarajevo – Zagreb – Sarajevo preko Banje Luke u jednom smjeru koštala 56,10 KM, a povratna 85,20 KM.

U Federaciji BiH u prvom kvartalu ove godine željeznicom je prevezeno 75.326 putnika, što je više za 7,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, te je ostvareno 5.309.095 kilometara, što je više za 18,6 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti