12. Sarajevo Business Forum 2023. godine

Svečano otvoren najznačajniji poslovni događaj u regiji

17.05.2023. 10:41 / Izvor: Akta.ba
sarajevo business

Jutros je u Sarajevu svečano otvoren 12. Sarajevo Business Foruma 2023. godine koji je na jednom mjestu okupio investitore, poslovne ljude, predstavnike brojnih država i vlada regiona i svijeta.

Jutros je u Sarajevu svečano otvoren 12. Sarajevo Business Forum 2023. godine koji je na jednom mjestu okupio investitore, poslovne ljude, predstavnike brojnih država i vlada regiona i svijeta.

Alek Bakalović, predsjednik Uprave Bosna Bank International  je istakao važnost Sarajevo Business Foruma.

"Ovo predstavlja najznačajniji društveno odgovorni projekat koji BBI banka uspješno realizuje već dvaneastu godinu i značajno doprinosi kompletnom privrednom razvoju cijele Bosne i Hercegovine ali i regiona. Također, ovo je najveći poslovni događaj u regiji koji okuplja poslovne lidere iz cijelog svijeta", kazao je Bakalović u uvodnom obraćanju.

forum

Istaknuo je da je namjera foruma da doprinese razvoju regionalne saradnje i region učini privlačnim za strane investitore i poveže sa drugim stranim centrima. 

"Cilj je također doprinijeti jačanju ekonomije, povećanju bh. izvoza, te pojačavanju prekogranične saradnje", poručio je.

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, se također obatio na otvaranju kazavši da su Evropa i svijet doživjeli tektonske promjene naročito u dvije godine.

"Svijet se nalazi na prekretnici, pa se moramo prilagođavati kako ne bismo bili žrtve globalnih promjena. Naša ambicija je da produbljujemo regionalnu saradnju, kako bismo imali veće mogućnosti i prema EU. Država mora pravilno biti uključena u ekonomiju kako bi kreirala strategiju i politike, vrijeme je da javni sektor približimo standardima privatnim sektorima. Privatni moramo rasteretiti”, kazao je Bećirović.

Poručio je da država mora imati kontrolu nad ključnim resursima u energetici radi zaštite energetskog sektora, zbog generacija koje dolaze.

 U naredna dva dana, Sarajevo Business Forum će biti mjesto gdje se poslovni lideri, investitori i stručnjaci susreću i razmjenjuju znanja, ideje i iskustva.

Kroz brojne panele, prezentacije i razgovore, učesnici će imati priliku upoznati se s poslovnim mogućnostima i izazovima u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu. Ovogodišnji Forum će se fokusirati na ključne teme kao što su digitalizacija, inovacije, ekonomski rast i razvoj, investicije, te brojne infrastrukturne projekte. Učesnici će imati priliku čuti renomirane stručnjake i govornike iz raznih industrija, koji će podijeliti svoja znanja, iskustva i najbolje prakse.

Sarajevo Business Forum, organizira Bosna Bank International (BBI) u suradnji sa svojim dioničarima Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom. Pokrovitelj događaja je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a strateški partner je  Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, te brojni  domaći i inostrani partneri: JP Autoceste FBiH, Turkish Airlines, Uniqa osiguranje, Aerodrom Sarajevo, BH Telecom, Turistička zajednice Kantona Sarajevo, Bimal, Union Banka, Vijeće stranih investitora i druge institucije.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti