Majevičko naselje

Koraj: Vodena bujica nosila sve pred sobom, usjevi uništeni

19.05.2023. 08:37 / Izvor: Federalna.ba
Koraj

Poplave su ugrozile egzistenciju više od dvije hiljade povratnika Poplave su ugrozile egzistenciju više od dvije hiljade povratnika majevičkog naselja Koraj. Vodena bujica nosila je sve pred sobom. Koraj. Vodena bujica nosila je sve pred sobom.

Poplave su ugrozile egzistenciju više od dvije hiljade povratnika majevičkog naselja Koraj. Vodena bujica nosila je sve pred sobom. Poljoprivredni usjevi, od kojih 95 posto mještana ovog kraja osigurava egzistenciju - u potpunosti su uništeni.

U samo nekoliko trenutaka, vodena bujica u potpunosti je uništila imanje povratničke porodice Senije Tufekčić.

"Ogromna je šteta, što smo uprli ruke - to da imamo za hranu, za zimnicu, sad nemamo ništa. Što smo imali njive tamo u Gajhevima - led je uništio. Sad ćemo se snalaziti kako znamo i umijemo. Sad nemamo ništa".

Ovi mještani žive od poljoprivrede. Godina je, kažu, ionako bila teška zbog enormno visokih ulaganja, a sjetva nikada skuplja.

"Skupo je, repromaterijal je skup, a na poljoprivredu, što se tiče nas povratnika, ne gleda niko. Mi nismo ničiji - ni Lopara ni Čelića. U Čeliću smo prijavljeni radi liječenja, a ovdje živimo s porodicama. Šta će dalje biti - ne znamo", priča Nedžad Huseinović.

Ne pamte, kažu, ni da je odavno bila tako rodna godina - za nekoliko dana trebala je početi berba ranih sorti jagode. Čak je, kažu, i cijena bila dobra. Sada su na nuli.

"Ja, porodica i ovi ljudi - to ne radi niko nigdje. Samo gledaj u nebo i uzdaj se u poljoprivredu. Štete su ogromne, tu je toliko truda uloženo i sredstava. Ušlo je ljudima i u kuće, otišao je i kukuruz i pšenica. Jagode pogotovo. Mislim da je najmanje 50 duluma jagoda otišlo", govori Samir Karasuljić

Emiru Karasuljiću je, navodi on, jedna njiva od 25 duluma stradala skroz.

"Da li će nam ko pomoći šta, ne znamo - uprli smo oči u Vladu FBiH i Općinu Lopare. I Čelić nam je obećao nešto", dodaje Huseinović.

A nadaju se mještani Koraja da neće sve ostati samo na obećanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti