Završna konferencija

Zelena mreža za zeleniju i čistiju Bosnu i Hercegovinu

20.05.2023. 09:45 / Izvor: Akta.ba
UNDP

Foto: Sulejma Omerbašić

Jučer u UN House-u u Sarajevu održana je završna konferencija projekta "Jačanje Zelene mreže u BiH“ pod nazivom "Zelena mreža za zeleniju i čistiju Bosnu i Hercegovinu".

Jučer u UN House-u u Sarajevu održana je završna konferencija projekta „Jačanje Zelene mreže u BiH“ pod nazivom „Zelena mreža za zeleniju i čistiju Bosnu i Hercegovinu“. Projekat je finansijski podržala Ambasada Italije u Sarajevu, a implementirao i sufinancirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Tijekom 2022. i 2023. godine više od 1200 mladih sudjelovalo je u više od 40 eko akcija čišćenja i ozelenjavanja te više od 20 eko tematskih radionica organiziranih u sklopu ovog projekta. Po završetku implementacije, Zelena mreža broji 74 članica od toga 47 udruga, 24 pojedinca i 3 neformalne grupe iz 39 različitih općina iz oba entiteta i Distrikta Brčko.

Zelena mreža je platforma za mlade ljude iz različitih sredina Bosne i Hercegovine za interakciju i promicanje njihove predanosti zaštiti okoliša, a projekt je imao za cilj potaknuti svrsishodnu interakciju među mladima oko zaštite okoliša i aktivizma mladih, doprinoseći pomirenju i zaštiti prirode.

Matteo Evangelista, zamjenik Ambasadora Republike Italije u BiH, koji je prisustvovao konferenciji izjavio je: “Zelena mreža je bila samo ideja prije dvije godine, kada ju je promovirala Ambasada Italije u BiH, i postala je izuzetno postignuće zahvaljujući i našem partnerstvu s UNDP-om i talijanskim organizacijama civilnog društva. Želio bih čestitati svima koji su sudjelovali u ovom uspjehu. Drago nam je vidjeti da je ova inicijativa pružila priliku mladima iz cijele Bosne i Hercegovine da se okupe i pokažu svoju predanost zaštiti okoliša. Također sam vrlo sretan što mogu podijeliti da je Zelena mreža 2022. osvojila nagradu “Farnesina Verde”, koju dodjeljuje talijansko Ministarstvo vanjskih poslova najboljim zelenim projektima koje promovira naša mreža ambasada. Nastavimo svi zajedno raditi ka zelenijoj i čišćoj Bosni i Hercegovini svakoga dana.”

zelena

Ova konferencija je bila prilika da mladi pokažu svoju kreativnost i inovativnost u rješavanju problema zaštite okoliša. Na događaju su proglašeni pobjednici inovacijskog izazova - eko ideathona pod nazivom "Živjeti bez otpada je lako, osmislimo kako". Od brojnih ideja prezentiranih kroz inovacijski izazov na Platformi otvorenih inovacija, odabrane su 3 (tri) pobjedničke ideje s ciljem promicanja održivosti okoliša u Bosni i Hercegovini i nagrađene vrijednim novčanim nagradama od 500,00, 1.000,00 i 2.500,00 KM.

Gđa. Ingrid Macdonald, Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini izjavila je: "Odaziv mladih u Bosni i Hercegovini je ogroman. Više od 200 pojedinaca iz različitih regija izrazilo je interes za rješavanje pitanja okoliša kroz aktivnosti poput akcija čišćenja, sadnje drveća i eko šetnji unutar svojih zajednica. Također, drago mi je vidjeti uključenost lokalnih vlasti, koje pokazuju spremnost da podrže inicijative mladih za klimatske akcije. Ovo je dokaz sve većeg prepoznavanja važnosti uključivanja mladih glasova u oblikovanje politika zaštite okoliša."

Projekt „Jačanje Zelene mreže u BiH“ bio je značajan korak ka postizanju zelenije i čišće Bosne i Hercegovine i promicanju svrsishodne interakcije među mladim ljudima iz različitih sredina i geografskih lokacija oko zaštite okoliša i aktivizma mladih, doprinoseći pomirenju i zaštiti prirode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti