Veliki značaj

Delegacije Bihaća i Otočca razgovarale su o projektu "Japodija"

23.05.2023. 07:47 / Izvor: Federalna.ba
japodi

Delegacije Bihaća i Otočca razgovarale su o projektu "Japodija" koji je od velikog značaja za oba grada.

Na inicijativu Privredne komore USK-a i Županijske komore Otočac, u Bihaću je održan sastanak delegacija dvaju gradova. Glavna tema su bili prekogranični programi, saradnja, mogućnost zajedničkog sudjelovanja te Japodska kultura.

Delegacije Bihaća i Otočca razgovarale su o projektu "Japodija" koji je od velikog značaja za oba grada.

"Tema koja nas je dovela u Bihać su Japodi i mogućnost prekogranične saradnje koja se finansira sredstvima EU-a. Japodi su narod koji je živio na područjima Ličko-senjske županije – grada Otočca te USK-a i Bihaća. Tu vidimo priliku da i u budućnosti sarađujemo, ali i na svim drugim područjima našeg djelovanja”, kazao je Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca

Ostatke Japodske kulture pronalazimo na područjima od Ličko-senjske županije u Republici Hrvatskoj, preko Bihaća i Unsko-sanskog kantona, pa sve do Crne Gore i Albanije.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić (POMAK) istakao je kako je cilj da Otočac, Bihać i evenualno još jedan grad iz Crne Gore preko IPA-fondova realiziraju projekt koji bi se odnosio na eventualnu digitalizaciju historijske građe i njeno stavljanje u funkciju turizma.

Bit će formirana i posebna radna grupa u svrhu realizacije ovog projekta, nakon čega će moći aplicirati i na mnoge druge projekte prekogranične saradnje, pojasnio je Joso Brajković, predsjednik Županijske komore Otočac.

Između ostalog, razgovarano je i o saradnja na zajedničkim projektima iz oblasti privrede i zdravstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti