ZADOVOLJNI REALIZACIJOM

Luka Brčko za četiri mjeseca ostvarila oko 750.000 KM prihoda od pretovara roba

24.05.2023. 10:35 / Izvor: Fena
luka brčko

Za četiri mjeseca ove godine prihodi od pretovara roba javnog preduzeća "Luka Brčko" iznose oko 750.000 KM, što je zadovoljavajući rezultat u odnosu na plan.

Za četiri mjeseca ove godine prihodi od pretovara roba javnog preduzeća "Luka Brčko“ iznose oko 750.000 KM, što je zadovoljavajući rezultat u odnosu na plan. U tom periodu realiziran je pretovar oko 23.000 tona različitih roba.

Direktor javnog preduzeća "Luka Brčko“ Perica Josić rekao je da je finansijski plan poslovanja Luke Brčko za ovu godinu oko 2,3 miliona KM, a njegova trenutna realizacija iznosi više od 30 posto. Prihode, osim u pretovaru roba, ostvaruju i od carinskog i kontejnerskog terminala, kao i od zakupnina.

Tokom prva četiri mjeseca Luka je vršila pretovar uglja, željeza i žitarica.

-Zadovoljni smo dobrom realizacijom pretovara roba u prva četiri mjeseca, vodostaj nam je išao na ruku i tu smo realizirali oko 120.000 KM, a izvršili smo pretovar oko 23.000 tona roba - naveo je Josić.

On je naznačio da je zacrtani plan pretovara različitih roba u Luci Brčko za ovu godinu oko 150.000 tona. Svi pretovarni kapaciteti Luke, kako je rekao, rade neometano uz pomoć dvije portalne dizalice i pozadinskom mehanizacijom, tako da ova jedina bosanskohercegovačka luka sve svoje obaveze izvršava u ugovorenim rokovima.

Josić dodaje da je Sava bila plovna od početka godine, te da misli da će tako ostati i u šestom mjesecu s obzirom da postoje konkretne najave pretovara roba iz željezare Zenica i cementare Lukavac.

Na pitanje o poslovanju JP "Luka Brčko“ u narednom periodu, Josić je rekao da u narednom periodu kada vodostaj Save opada i ona prestaje biti plovna, očekuje povećanje prihoda po osnovu carinskog i kontejnerskog terminala.

Govoreći o trećoj fazi revitalizacije Luke koja je u toku, napomenuo je da ona podrazumijeva rekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste, što teče dobrom dinamikom. Inače, treća faza revitalizacije ovog brčanskog javnog preduzeća na terenu započela je 3. augusta 2022. godine, a planirani rok za njen završetak je 16 mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti