Smanjiti opterećenje na plaće

Mijatović: Vlada FBiH želi suzbiti odlazak radne snage iz BiH

01.06.2023. 15:01 / Izvor: Fena
Mijatović

Tijekom ove godine definitivno ćemo smanjiti opterećenje na plaće, a ono što je svima nama u Vladi Federacije BiH važno je suzbijanje odlaska radne snage iz naše zemlje.

Tijekom ove godine definitivno ćemo smanjiti opterećenje na plaće, a ono što je svima nama u Vladi Federacije BiH važno je suzbijanje odlaska radne snage iz naše zemlje, kazao je u četvrtak u Mostaru zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Navodi kako je strateški okvir, odnosno smjernice za ekonomske i fiskalne politike FBiH za period od 2024. do 2026. godine jedna od bitnijih točaka koje su do sada usvojene na četvrtoj sjednici Vlade Federacije BiH.

"Pored onih ekonomskih agregata koji predstavljaju analizu stanja u prethodnoj godini i s projekcijom onog što nas čeka u ovom periodu, kao ključni prioriteti Vlade FBiH među ostalim ističu se kreiranje poslovnog ambijenta i poticanje rada i investicija, a isto tako, radna grupa završava i brzo ćemo imati program rada za ovaj mandatni period", kazao je Mijatović.

Dodao je kako će se opterećenje na plaće definitivno smanjiti tijekom ove godine.

"Intenzivno radimo s Unijom poslodavaca i sindikatima na onome što je projekcija nedostajućeg dijela koji će biti sigurno u proračunu u onom segmentu vanproračunskih fondova onog trenutka kada smanjimo opterećenje na plaću što će se definitivno dogoditi tijekom ove godine", naveo je Mijatović.

Istaknuo je kako je svima u Vladi FBiH bitno suzbijanje odlaska radne snage iz Bosne i Hercegovine.

"Pored ostalih stvari, prvi i osnovni uvjet, molba, zahtjev poslodavaca Bosne i Hercegovine je da smanjimo opterećenje na plaću čime ćemo njima osloboditi dio sredstava da mogu povećati plaće i s time ostaviti radnike u FBiH. To je jedan od ključnih prioriteta Vlade bez ikakve dileme", kazao je Mijatović.

Navodi kako Vlada FBiH smatra da poduzeće "Zrak" ima itekakvu šansu opstati na tržištu.

"Vlada FBiH prihvatila je informaciju resornog ministarstva za energetiku, rudarstvo i industriju u povodu Sindikata metalaca FBiH za hitno uključivanje federalne Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu otvaranje stečajnog postupka nad imovinom gospodarskog društva "Zrak". Pretpostavka resornog ministarstva i Vlade je da nisu ispunjene pretpostavke ili dovoljni zakonski uvjeti za otvaranje stečajnog postupka te ćemo putem zakonskog zastupnika uraditi sve da zaustavimo proces stečaja i vratimo proces u pred stečajni postupak jer Vlada Federacije smatra da ovo poduzeće ima itekakvu šansu opstati na tržištu, a da u procesu pred stečajnom postupka možemo uraditi sve da "ozdravimo" ovo poduzeće i da ono nastavi funkcionirati na tržištu s obzirom na sve kapacitete koje ono ima", kazao je Mijatović.

Na sjednici se raspravljalo i o podršci obnovi Memorijalnog centra Potočari.

"U ovom trenutku to još uvijek nije usvojeno, ali vjerujem da će biti. Ta priča oko obnove fasade i upravne zgrade u Memorijalnom centru Potočari dugo se vukla tako da je resorno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe u Vladi FBiH osiguralo sredstva, Vlada će dati suglasnost za izvođenje radova i time bi završili još jedan u nizu projekata u navedenom centru", kazao je zamjenik premijera.

Dodao je kako je dogovoreno da se povuku svi zakoni na revidiranje.

"Znate da smo dogovorili povući sve zakone na, uvjetno rečeno 'refresh', na revidiranje. To ne znači da će ona kvalitetna zakonska rješenja, posebno ona koja se odnose na dio borbe protiv korupcije, biti izmijenjena ili zaustavljena. Razumijem bojazan nevladinog sektora i dogovoreno je da je već šest ili sedam zakonskih rješenja upućeno. Sljedeći petak je sjednica Vlade koja će biti isključivo za zakonska rješenja i onda možemo očekivati bez dileme, shodno jučerašnjem dogovoru, da ćemo u drugom dijelu lipnja imati redovnu sjednicu Parlamenta FBiH na kojoj će biti niz zakonskih rješenja", kazao je Mijatović.

Navodi da postoje neke odluke Ustavnog suda koje se također trebaju naći na dnevnom redu.

"Poštovat ću ono što je zakonodavna i izvršna vlast. Mislim da je u redu da zakonodavna apelira na nas da damo materijale i da preuzmemo, uvjetno rečeno, dio odgovornosti u tom dijelu jer smo zaista smatrali da novi sastav vlade uz nove politike treba napraviti reviziju. Tamo se nalaze zakoni koji stoje u proceduri duže od pet godina, a stvari su se značajno promijenile u određenim sektorima. Mijenjaju se na godišnjoj bazi, a kamoli u pet godina. Mislim da nismo puno izgubili s ovim "bypassom" kojim smo malo unazad vratili nekih 15-ak dana jer ćemo dobiti kvalitetnije rješenje i onda će Parlament sigurno imati dovoljno materijala da radi u punom kapacitetu", kazao je Mijatović.

Istaknuo je kako će danas na sjednici Vlade FBiH biti dana suglasnost za razrješenje rukovodstva Rudnika mrkog uglja Banovići.

"Vlada FBiH nijednoj političkoj stranci, ni fizičkoj osobi ne daje nikakve pozicije. Informacija vezana za stanje u Rudniku mrkog uglja Banovići danas je na Vladi i bit će dana suglasnost za razrješenje rukovodstva rudnika, shodno zakonskom rješenju i Nadzornog odbora u 2. fazi", kazao je Mijatović.

Dodaje kako radna grupa kontinuirano radi na procesu koji se odnosi na paket energetske podrške koji je dostavila Europska unija.

"Sredstva su doznačena resornim ministarstvima, Vlada je usvojila informaciju i za sljedeću sjednicu biti će spremne odluke. S tim odlukama onda krećemo u implementaciju tih sredstava. Bez dileme vrlo korisna stvar za građane FBiH i gospodarstvo u FBiH, ali smo i tu napravili jedan dio malog revidiranja kako bi u punom kapacitetu implementirali ono što je Akcijski plan, koji je usvojilo Vijeće ministara, i uz smjernice Europske komisije i uz potrebe onoga što su u ovom trenutku, obuhvaćena tri sektora koja se odnose na ublažavanje negativnih efekata energetske krize kroz donatorska sredstva u ovom trenutku, što nam sigurno treba biti poticaj da u ovoj i sljedećoj godini, kada ispucamo ta donatorska sredstva, razmišljamo o stalnoj stavci u proračunu Vlade FBiH kada je u pitanju energetska efikasnost, ne samo negativnih efekata, nego šire", kazao je Mijatović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti