105 programa i projekata

Za projekte iz oblasti obrazovanja izdvaja se više od pola miliona maraka

02.06.2023. 07:40 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Ovim sredstvima financira se ukupno 105 programa i projekata, a koje je Federalno ministarstvo nakon provedenog javnog poziva predložilo Vladi, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru donijela je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u iznosu od 516.443 marke uplaćenih u Proračun FBiH u 2022. godini.

Ovim sredstvima financira se ukupno 105 programa i projekata, a koje je Federalno ministarstvo nakon provedenog javnog poziva predložilo Vladi, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

S ukupno 94.146 maraka financira se 19 programa i projekata iz oblasti „Zaštita prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije prosjačenja“, dok se s iznosom od 422.297 maraka financira 86 programa i projekata iz oblasti „Učestvovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki“.

Federalno ministarstvo će najkasnije u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava s korisnicima, koji su, prema ugovoru, obavezni da najkasnije do kraja 2023. godine Ministarstvu dostave izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

Izuzetak su projekti koji traju do kraja godine, za koje korisnici izvještaj dostavljaju najkasnije do 15. siječnja 2024. godine.

Ako korisnici sredstava ne dostave izvještaj u roku ili se dokaže da su sredstva trošena suprotno namjeni, ili sredstva nisu u potpunosti iskorištena, kao i da je korisnik s istim projektom aplicirao kod drugih nadležnih ministarstava na osnovu Uredbe, dužni su na pismeni poziv komisije u roku od osam dana izvršiti povrat sredstava u Proračun Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti