OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ O REVIZIJI

Četiri koncesionara tuže RS za 11 miliona KM

06.06.2023. 12:03 / Izvor: Akta.ba
spor

U Obrazloženjima uz finansijske izvještaje objelodanjene su informacije o sporovima (stranke u sporu, predmet i status spora i procjena ishoda spora) vođenim protiv Ministarstva i Vlade Republike Srpske.

Glavna Služba za reviziju javnog sektora RS je izvršila reviziju finansijskih izvještaja Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske koji obuhvataju: pregled planiranih i ostvarenih prihoda, primitaka, rashoda i izdataka iskazanih u glavnoj knjizi trezora na računovodstvenom fondu 01; pregled prihoda, primitaka, rashoda i izdataka na računovodstvenim fondovima od 01 do 05; pregled imovine, obaveza i izvora sa stanjem na dan 31.12.2022. godine i za godinu koja se završava na taj dan.

Revizijom je obuhvaćen pregled značajnih transakcija, obrazloženja uz obrasce godišnjeg finansijskog izvještaja i primjenu računovodstvenih politika u revidiranom periodu.

U Obrazloženjima uz finansijske izvještaje objelodanjene su informacije o sporovima (stranke u sporu, predmet i status spora i procjena ishoda spora) vođenim protiv Ministarstva i Vlade Republike Srpske.

"U toku 2022. godine vođeno je 30 sporova, a okončano je 14 sporova. Ministarstvo nema pokrenutih sporova protiv trećih lica", navedeno je u izvještaju.

Četiri sudska spora koja pritišću Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske teška su gotovo 11 miliona maraka, a najveći od njih je svakako onaj koji se odnosi na naknadu štete u sporu preduzeća "Kaolin" iz Bratunca protiv Vlade RS i vrijedan je 8,6 miliona KM.

Kako su republički revizori pojasnili preduzeće "Kaolin" iz Bratunca protiv Vlade Republike Srpske vodi spor radi naknade štete i to zbog raskida ugovora o koncesiji.

Druga tužba koja predstavlja potencijalnu obavezu po sporovima je ona gdje je preduzeće "Drina hydro energy" iz Ugljevika tužilo Vladu Republike Srpske radi naknade štete zbog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana i teška je 2,1 milion maraka.

Vlasnik preduzeća "Drina hydro energy" je švicarska kompanija "Premar services" AG, a RS su kao i "Kaolin" također tužili zbog naknade štete i izmakle dobiti.

U revizorskim izvještajima se spominju još i sporovi koje preduzeće "Guber" Srebrenica vodi protiv Vlade Republike Srpske, Ministarstva energetike, Komisije za koncesije RS, i "Argentuma 09" Srebrenica radi utvrđivanja ništavnosti ugovora o koncesiji, a vrijednost ovog spora je 50.000 KM.

Drugi spor koji također vodi "Guber" Srebrenica, ovaj put protiv Ministarstva energetike i Komisije za koncesije RS radi zaključenja ugovora o koncesiji i takođee je vrijedan 50.000 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti