Stabilnije tržište

Višković najavio formiranje banke u vlasništvu RS

07.06.2023. 07:44 / Izvor: SRNA
banka

Republika Srpska je ranije u vlasništvu imala Banku Srpske, koja je 2017. godine otišla u stečaj.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je jučer da bi trebalo da bude formirana banka koja će biti u vlasništvu RS, kako bi se na finansijskom tržištu izbjeglo "ucjenjivanje pojedinih banaka".

"Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama RS i toga se moramo riješiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da RS neće bankrotirati", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Republika Srpska je ranije u vlasništvu imala Banku Srpske, koja je 2017. godine otišla u stečaj.

Banka Srpske nastala je nakon što je Vlada RS 2013. preuzela propalu Balkan Investemnt Banku, u vlasništvu litvanske UKIO grupacije i dokapitalizovala je sa 30 miliona KM.

Premijer RS jučer je kazao da bi u narednom periodu pitanje Banke Srpske trebalo da bude rješeno u stečajnom postupku.

Prema njegovim riječima, Vlada RS je razmatrala mogućnost da zatraži od nadležnog suda da ubrza procedure koje se odnose na stečaj Banke Srpske, poslije čega bi se krenulo u osnivanje nove banke u vlasništvu RS, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS).

Višković je ocijenio da su u Federaciji BiH (FBiH) kamatne stope, po kojima se ovaj entitet zadužuje na finansijskom tržištu, niže u odnosu na RS, jer FBiH ima Razvojnu banku.

"Ova banka, plasmanom svojih sredstava, utiče na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope. U RS je to radila IRB za vrijeme virusa korona, ali sada nemamo tolike kapacitete", kazao je Višković.

Vlada RS je objavila da ide u novo zaduženje u iznosu od 210 miliona КM, a kamatna stopa koju će plaćati narednih pet godina po ovom zaduženju je čak 6,1%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti