Kod Prijedora

Bistričani kategorično rekli ne iskopavanju lignita u njihovom selu

09.06.2023. 07:54 / Izvor: Akta.ba
Bistrica

Mještani Bistrice kod Prijedora kategorično su rekli ne iskopavanju i eksploataciji uglja lignita u njihovom selu, koje je, kako navode, prije dva mjeseca počela firma "Drvo-Eksport" iz Teslića.

Mještani Bistrice kod Prijedora kategorično su rekli ne iskopavanju i eksploataciji uglja lignita u njihovom selu, koje je, kako navode, prije dva mjeseca počela firma "Drvo-Eksport" iz Teslića. Iz resornog ministarstva poručuju da su na ovom lokalitetu vršena istraživanja i utvrđeno je postojanje rezervi uglja, ali da koncesija još nije dodijeljena.

Prije petnaestak dana u Bistricu su ušle mašine i počele pripremu terena za otvaranje rudnika lignita. Mještani tvrde da su prevareni, jer im je obaćeno da će u njihovom selu biti izgrađeno etno-selo. Umjesto toga, mogli bi dobiti rudnik i zagađen vazduh, čemu su se žestoko usprotivili.

“Rudnik, ako ovdje počne da radi, ako istraju na tome, mi možemo iseliti, ko ima gdje. Ja ne vidim raspoloženje da neko ide odavde, neki neće, neki nemaju gdje. Tako da, što se tiče rudnika, to je jedan atak na prirodu, na ljude, na životnu sredinu”, tvrdi Jovan Lekanić.

Bistrica je udaljena svega šest kilometara od Nacionalnog parka “Kozara” i nikako nije mjesto gdje bi trebao biti rudnik, ističu oni. Prirodna bogatstva ovog mjesta spremni su braniti i radikalnijim mjerama.

“Spremni smo na mirne proteste. Ako vidimo da ni to ne daje rezultate, idemo pred Gradsku upravu, blokiraćemo cestu Prijedor – Banja Luka, samo da institucijama i javnosti damo da ovo ne smije da se dešava”, poručuje Danijel Lazić.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS-a kažu da će uputiti zahtjev inspekciji da provjeri tvrdnje mještana Bistrice u vezi sa eksploatacijom uglja: “U ovom trenutku postoji inicijativa za pokretanje postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na ovoj lokaciji. Vlada RS-a još nije donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije”.

Iz banjalučkog Centra za zaštitu životne sredine smatraju da je strah mještana Bistrice opravdan. Podržavaju ih u borbi za zaštitu sela i životne okoline.

“Paradoksalno je to što neko u selu koje se zove Bistrica - bavi se iskopavanjem uglja”, kaže Dragan Ostić, predstavnik Centra za zaštitu životne sredine.

On prenosi riječi jednog mještana: “Ako ste krijući došli u naše selo, ja nemam pojma šta ćete krijući da uradite”.

U firmi "Drvo-Eksport" u telefonskom razgovoru su nam rekli da sve rade u skladu sa zakonom, iako nisu precizirali jesu li oni ti koji vrše eksploataciju uglja u Bistrici. Podršku mještanima dao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti