Nova zaduženja

Premijer potvrdio: Federacija BiH bolja od Republike Srpske

09.06.2023. 09:34 / Izvor: BN TV
zaduženja

Kako je ranije najavljeno, Republika Srpska 20. juna na Banjalučkoj berzi planira da se putem petogodišnjih obveznica zaduži 210 miliona KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je jučer da se Republika Srpska zadužuje po daleko većim kamatnim stopama od Federacije BiH, navodeći da, za razliku od FBiH, kamate u RS diktiraju privatne banke.

Odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Igora Crnatka (PDP) zbog čega Republika Srpska plaća toliku kamatu, dok se FBiH prije 20-ak dana, takođe, putem obveznica zadužila po kamati od 3,8 odsto, Višković je poručio da su na prostoru Republike Srpske kamate trenutno takve.

"Tačno je da idemo u emisjiu obveznica od 210 miliona KM i sve radimo po planu koji je usvojila NSRS još u novembru prošle godine. Kamatna stopa je takva trenutno na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo trenutno mogli postići na finansijskom tržištu Srpske“, dodao je Višković.

Odgovarajući na pitanje zašto je kamata znatno veća nego u FBiH, Višković ističe da je FBiH bila malo pametnija i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane.

"Ona je napravila i ostavila svoju Razvojnu banku koja diktira kamatne stope u tom entitetu",  rekao je Višković.

Kako je ranije najavljeno, Republika Srpska 20. juna na Banjalučkoj berzi planira da se putem petogodišnjih obveznica zaduži 210 miliona KM, a za to zaduženje spremna je da plati kamatu od 6,1 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti